Barcelona kielsi ”haamukaupat” – ”haamukeittiöille” tuli lähtö jo aiemmin

Haamukaupat ovat käytännössä varastoja.

Glovon kuriiri kuvattuna aiemmin tällä viikolla Barcelonassa.

27.1. 20:15

Barcelonan kaupunki on päättänyt kokonaan kieltää niin sanotut pimeät kaupat tai haamukaupat eli käytännössä varastot, joista ruokakauppatavaroiden kotiinkuljetusyhtiöt toimituksensa kokoavat. Alankomaissa Amsterdam teki vastaavan päätöksen jo viime vuonna.

Haamukaupat muistuttavat tavanomaisia elintarvikemyymälöitä, mutta niihin ei ole asiakkailla pääsyä. Käytännössä ne ovat myymälämäisiä varastoja, joista kuriirit noutavat tai kokoavat asiakkaiden tilaukset.

Barcelonan päätös koskettaa erityisesti Glovo-nimistä yhtiötä, joka enemmistöomistaja on saksalainen Delivery Hero. Glovolla on Barcelonassa kahdeksan haamukauppaa, joista se kuljettaa tavaraa asiakkailleen.

Espanjassa nopeasti toimintaansa laajentanut Getir ei vastannut uutistoimisto Reutersin kommenttipyyntöön. Yhdysvaltalaistaustaisen Ubereatsin mukaan sillä taas ei ole Barcelonassa haamukauppoja.

Barcelonan kaupunki perustelee päätöstään sillä, että se haluaa turvata ”perinteisen naapuruston kaupat ja asukkaiden elämänlaadun”. Kaupungin mukaan haamukauppojen ja kuljetusyhtiöiden toiminnasta aiheutuu liikaa häiriötä.

Kaikkiaan 21 haamukauppaa joutuu muuttamaan toimintaansa niin, että niistä tulee varastoja ilman kotiinkuljetusta tai niiden on muututtava tavanomaisiksi lähimarketeiksi.

Vastaavanlaisen päätöksen Barcelonan kaupunki teki niin sanotuista haamukeittiöistä eli ravintolakeittiöistä, joissa valmistetaan annoksia yksinomaan kotiinkuljetusta varten. Näiden on muutettava keskusta-alueelta teollisuusalueille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?