Ukrainaan vietävistä hätäapukamiinoista syttyi maanlaajuinen buumi

Ukrainaan vietäviä hätäapukamiinoita rakennetaan useissa kaupungeissa Suomessa. Mukana on oppilaitoksia, yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä.

Opiskelijat Abhi Gupta ja Jesse Rontu valmistivat hätäapukamiinoita Ukrainaan kouluttaja Markus Pakosen (keskellä) ohjauksessa.

27.1. 17:45

Ukrainassa talvet ovat kylmiä, ja lämmitysapua antamaan on perustettu hyväntekeväisyyskampanja, jonka taustavoimana on Konekansa.net-niminen verkkosivusto.

Kamiinabuumi on levinnyt nopeasti maanlaajuiseksi.

Salosta lähti ensimmäinen kamiinakuorma matkaan viime keskiviikkona, ja seuraavaa kuormaa tehdään jo, Salon Seudun Sanomat uutisoi.

Myös TAKK Tampereen aikuiskoulutuskeskus tarttui haasteeseen ja ensimmäinen 36 hätäapukamiinan erä on työn alla.

TAKKin kouluttajan Markus Pakosen mukaan kamiina on oikein toimiva harjoitustyö levytyön ja hitsauksen opiskelijoille. Näin ollen hyvän tekeminen vie samalla opintoja eteenpäin.

Tavoitteena on, että kamiinat saadaan lähtövalmiiksi tammikuun aikana. Kuljetus Ukrainaan järjestyy Konekansa.net-foorumin kautta, TAKKin verkkosivuilla kerrotaan.

Helsingissä tartuttiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) aloittamaan kamiinahaasteeseen, kun Kruunusiltojen työmaalla alettiin versioida kamiinoja siltatöistä ylijäämäksi jääneistä porapaaluputken hukkapätkistä.

Lue lisää: Helsinkiläisellä työ­maalla hitsattiin kamiinoita Ukrainaan – ”Voi kutsua melkeinpä sodankestäviksi”

LUT:n väki alkoi haastaa suomalaisia kamiinoiden rakentamiseen viime vuoden lopulla. Yliopistolla suunniteltiin yksinkertainen kamiina, joita yliopistolla on rakennettu Ukrainan avuksi.

Kamiinan aihioita odottamassa hitsausta ja viimeistelyä. Yhdelle lavalle saadaan pakattua 36 kamiinaa.

Kamiinoilla voidaan lämmittää koteja ja valmistaa ruokaa sotaoloissa. Kamiinanteko-ohjeita on alkuvuoden aikana jaettu internetissä.

Keuruulainen Linjalaser valmisti kymmenen kamiinaa.

Konekansa.netin ilmoitusten mukaan kamiinoita on valmistettu tai valmisteilla kymmenittäin myös muun muassa Kuopiossa, Keuruulla, Nokialla, Kangasalalla ja Ylöjärvellä. Kuopiosta on lähetetty Ukrainaan jo yli 70 kamiinaa.

Tampereella Avemet toimitti 18 kamiinan hitsausta vaille valmiit osat Jämsänkoskelle kasattavaksi. Firmoista Makinakorjaamo ja Lohjan koulutuskuntayhtymä Luksia toimittaa 36 kappaletta kamiinoita helmikuussa kohti Ukrainaa.

Savonlinnassa ammattiopisto Samiedu valmistaa metallialan yritysten kanssa 90 hätäapukamiinaa.

Tukes muistuttaa Ylen mukaan siitä, että hätäapukamiina ei ole tarkoitettu pysyvään käyttöön. Verkon ohjeilla itse tehty testaamaton kamiina ei välttämättä ole tiivis ja voi päästää savukaasuja huonetilaan.

Uutista päivitetty 30.1. kello 10.30. Lisätty tiedot TAKKin valmistamista hätäapukamiinoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?