Kauppojen työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt radikaalisti

Palvelualojen työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt jopa laajemmin kuin koronarajoitusten aikana.

Pamilaisten taloustilanne oli heikentynyt ennennäkemättömän laajasti.

27.1. 16:27

Palvelualojen työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt kustannuskriisin aikaan jopa laajemmin kuin koronaepidemian rajoitustoimien aikana.

Palvelualojen sisällä on eroja, sillä matkailu- ja ravintola-alalla sekä kiinteistöpalvelualalla työnantajayritysten taloustilanne oli jälleen vahvistumassa.

Kaikkiaan vastaajien taloustilanne oli heikentynyt ennennäkemättömän laajasti, Palvelualojen ammattiliiton Pamin suhdannebarometri osoitti. Vastaajista 45 prosenttia kertoi, että oma taloustilanne oli heikentynyt edeltävän kolmen kuukauden aikana.

Osuus oli jopa suurempi kuin koronaepidemian alkuvaiheessa.

– Koronaepidemian ja sen seurauksena asetettujen rajoitustoimien pahimmat vaikutukset rajoittuivat tiettyihin kuluttajapalveluihin, mutta tämä elinkustannusten kasvu koskettaa kaikkia, Pamin pääekonomisti Olli Toivanen sanoi tiedotteessa.

Kaupan alalla oman taloustilanteen kertoi heikentyneen peräti 48,2 prosenttia vastaajista, kun taas matkailu- ja ravintola-alalla vastaava osuus jäi 37,9 prosenttiin.

Toivasen mukaan matkailu- ja ravintola-alallekin kustannuskriisi iskee kovaa, mutta toisaalta ala on vasta päässyt uuteen nosteeseen koronaepidemian jäljiltä. Se tarkoittaa monelle lisää työtunteja tai uutta työpaikkaa paremmalla palkalla.

Alan yritykset ovat onnistuneet siirtämään kasvaneet kustannukset hintoihin ja kysyntä on säilynyt vahvana.

Matkailu- ja ravintola-alan työntekijöiden keskuudessa työnantajan taloudellisen tilanteen heikkenemiseen vuoden aikana uskoi 17 prosenttia alan vastaajista. Edellisessä kyselyssä osuus oli 24 prosenttia.

Myös kiinteistöpalvelualalla vastauksissa näkyi myönteinen käänne. Vuoden takaiseen verrattuna työnantajansa myynnin kertoi kasvaneen 22 prosenttia vastaajista, kun edellisessä kyselyssä osuus jäi 16,8 prosenttiin.

Lue lisää: Suomalaiset pihistelevät nyt urakalla – näin se näkyy ruokakaupoissa

Lue lisää: Näin paljon tutut elintarvikkeet ovat kallistuneet – listalla yksi yllättäjä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?