Elisa nostaa puhelinliittymän hinnan lähes 190 euroon kuukaudessa – ”Varma rahamiehen merkki”

Vanhojen lankaliittymien käyttäminen käy yrityksille maaliskuussa yhä kalliimmaksi. Elisan asiakkaina on yhä yli 40 000 lankapuhelimen käyttäjää.

27.1. 18:45

Monille uusimman ja kalleimman älypuhelimen omistaminen on jonkinlainen statussymboli. Vanha ja yksinkertainen lankapuhelin voi silti olla vieläkin vahvempi merkki omistajansa varakkuudesta.

– 09-numero Elisan alueella on varma rahamiehen merkki. Veloitus jatkossa vaatimattomasti 186,90 €/kk, tuumasi Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo Twitter-päivityksessään.

Päivitykseen hän on liittänyt Elisan ilmoituksen hinnankorotuksesta lankaliittymän kuukausiliittymän hinnanmuutoksesta. Maaliskuun alusta alkaen minuuttiveloitteisen Elisa Perusliittymän kuukausihinta nousee 146,90 eurosta 189,90 euroon.

Lankaliittymät ovat vanhaa tekniikkaa, ja niiden määrä vähenee nopeasti, kerrotaan Elisalta. Kiinteän puhelinverkon liittymien kokonaismäärä Elisalla oli vuoden 2022 lopussa alle 43 000.

– Liittymien määrän vähetessä verkon ylläpitokustannukset jakautuvat yhä pienemmälle asiakaskunnalle ja verkon ylläpitokustannukset kasvavat jokaista liittymää kohden. Hintojen korotus on välttämätön palveluiden laadun ylläpitämiseksi, Elisan liiketoimintajohtaja Ilkka Pohtola perustelee.

Telia lakkautti lankapuhelinverkkonsa jo 2019. Tuolloin operaattorilla oli asiakkainaan enää 6 000 lankaliittymän käyttäjää.

Elisakaan ei ole enää vuosiin tarjonnut uusia kiinteän puhelinverkon liittymiä, mutta niitä on edelleen käytössä sekä kuluttaja- että yritysasiakkailla.

Kuluttaja-asiakkaille jäljellä olevat lankaliittymät maksavat Elisalla noin 30 euroa kuukaudessa. Kuukausimaksuun sisältyy 120 minuuttia kotimaan normaalihintaisia puheluita ilman eri veloitusta.

– Yritysasiakkailla on käytössä useita erilaisia liittymätyyppejä, joissa osassa puheluminuutit sisältyvät liittymän kuukausimaksuun ja osassa puhelut veloitetaan käytön mukaan, Pohtola kertoo.

Tällä hetkellä yritysliittymien kuukausimaksut vaihtelevat 150 euron molemmin puolin, ja kotimaan puheluiden hinnat vaihtelevat alle 0,01 euron minuuttihinnasta 0,25 euron minuuttihintaan.

Telialla vajaa puolet asiakkaista vaihtoi vuonna 2019 pöytämallisiin gsm-puhelimiin. Näitä on tarjolla Elisallakin niille, jotka jostain syystä haluavat yhä käyttää perinteistä pöydällä pidettävää muistuttavaa puhelinlaitetta.

– Tällöin liittymän hinnoittelu noudattelee Elisan mobiililiittymien hintoja, Pohtola kertoo.

Kuluttajille löytyy myös ”mobiilitekniikalla toteutettu kiinteän verkon liittymä”, johon voi siirtää vanhan lankanumeron.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?