Tuppurainen Fortumin toimitusjohtajan asemasta: "En lähde arvuuttelemaan”

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan valtio-omistajuutta voisi keskittää nykyistä enemmän valtioneuvoston kansliaan.

27.1. 10:46 | Päivitetty 27.1. 11:17

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kommentoi perjantaina tuoreeltaan Nesteen, Fortumin ja Finnairin nimitystoimikuntien ehdotuksia näiden yhtiöiden hallitusten jäseniksi. Fortumin hallitus on menossa isolta osin uusiksi. Taloussanomat seurasi tilaisuuden suorana.

Tuppurainen halusi tuoda esiin erityisesti virkamiesten nousun pörssiyritysten hallitusten jäseniksi.

– Valtio haluaa varmistaa, että yhtiöiden hallituksissa, joissa keskeisimmät strategiset päätökset tehdään, tunnetaan enemmistöomistajan periaatteet, tavoitteet ja strateginen intressi.

Suuri huomio kiinnittyi energiayhtiö Fortumin, jonka hallitus on menossa suurelta osin uusiksi. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa myös Fortumin hallituksen puheenjohtajan vaihtamista.

Uudeksi puheenjohtajaksi ehdotetaan Mikael Silvennoista. Nykyinen puheenjohtaja on Veli-Matti Reinikkala.

Silvennoinen on ollut aiemmin muun muassa Pohjola Pankin toimitusjohtaja. Hän toimii tällä hetkellä muun muassa myös lääkeyhtiö Orionin hallituksen puheenjohtajana.

Lisäksi Fortumin hallituksen viisi nykyistä jäsentä on jäämässä pois.

– Fortum päivittää strategiansa ja palaa juurilleen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ja Euroopan energiakriisin seurauksena, sanoo finanssineuvos Maija Strandberg valtioneuvoston kansliasta, joka on osakkeenomistajien nimitystoimikunnan puheenjohtaja. Hän on itse ehdolla Fortumin hallitukseen.

Valtio omistaa Fortumista yli puolet.

Toinenkin valtion enemmistöomistama yhtiö, lentoyhtiö Finnair kertoi tänään sen nimitysvaliokunnan ehdotuksista hallituksen jäseniksi. Finnairin hallituksen puheenjohtajaksi ehdotetaan Sanna Suvanto-Harsaaeta.

Nesteen hallitukseen osakkeenomistajien nimitysvaliokunta ehdottaa virkamiesjäsentä.

Nesteen hallituksessa ei ole ollut aiemmin virkamiestä. Virkamiehet Finnairin ja Fortumin hallituksissa puolestaan ehdotetaan vaihdettaviksi.

Tuppurainen vastasi tiedotustilaisuudessa kysymykseen Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon mahdollisesta vaihtamisesta:

– En lähde arvuuttelemaan.

Hänen mukaansa toimitusjohtajan asema on hallituksen käsissä. Tuppuraisen mukaan yhteistyö Rauramon kanssa sujuu mutkattomasti.

Kun Tuppuraiseltä kysyttiin suoraan, onko hänellä luottamus Rauramoon, vastaus oli kyllä.

Fortum on kuitenkin suurten muutosten edessä jouduttuaan luopumaan saksalaisesta Uniperista ja edessä on strategian päivitys. Tuppuraisen mukaan omistajaohjauksessa odotukset ovat korkealla.

– Haluamme turvata sähkön tuotannon Suomessa kaikissa olosuhteissa. Odotamme yhtiöltä investointeja kotimaahan ja Pohjoismaihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?