Fortumin hallitus menee lähes kokonaan uusiksi – puheen­johtajaksi ehdolla Mikael Silvennoinen

Fortum keskittyy jatkossa Pohjoismaihin, ja vaihtaa hallituksen jäseniä puheenjohtajaa myöten.

27.1. 10:38 | Päivitetty 27.1. 14:19

Energiayhtiö Fortumin hallituksen kokoonpanoon esitetään useita muutoksia. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta esittää hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Mikael Silvennoista.

Silvennoinen on toiminut aiemmin muun muassa Pohjola Pankin toimitusjohtajana. Hän toimii tällä hetkellä muun muassa myös lääkeyhtiö Orionin hallituksen puheenjohtajana.

Fortumin nykyisen hallituksen jäsenistä neljälle esitetään jatkokautta. Fortumin nykyinen hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala ei ole heidän joukossaan.

Kaikkiaan nimitystoimikunta esittää yhtiökokoukselle, että Fortumin hallituksen kokoonpano kasvaisi kymmeneen yhtiön nykyisestä yhdeksästä jäsenestä. Hallitukseen esitetään kaikkiaan kuutta uutta jäsentä. Valtio omistaa enemmistön Fortumista.

Osakkeenomistajien nimitystoimikunnan puheenjohtaja, finanssineuvos Maija Strandberg valtioneuvoston kansliasta kertoo tiedotteessa, että hallituksen kokoonpanovaihdoksen taustalla on Fortumin strategian päivittäminen. Strategiamuutoksen taustalla ovat Strandbergin mukaan puolestaan Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan sekä siitä seurannut Euroopan energiakriisi.

–  Näkemyksemme on, että Fortumin hallitukseen tarvitaan nyt vahva pohjoismainen painotus ja jäseniä hieman erilaisista taustoista, hän kertoo.

Venäjän hyökkäyksestä seurasi vaikeuksia varsinkin Fortumin vuonna 2017 ostamalle saksalaiselle energiayhtiö Uniperille. Lopulta viime syksynä Saksan valtio ilmoitti ostavansa raskaita tappioita tuottaneen Uniperin Fortumilta. Kauppa saatiin joulukuussa päätökseen.

Kuusi uutta jäsentä

Nimitystoimikunta esittää, että Fortumin hallitukseen nostettaisiin Silvennoisen lisäksi Strandberg itse, Jonas Gustavsson, Marita Niemelä, Johan Söderström sekä Vesa-Pekka Takala. Vanhoina jäseninä jatkokaudelle esitetään Ralf Christiania, Luisa Delgadoa, Essimari Kairistoa ja Teppo Paavolaa. Kairistoa esitetään Fortumin hallituksen varapuheenjohtajaksi.

Hallituksen puheenjohtajana toiminut Reinikkala on toiminut yhtiön hallituksessa vuodesta 2016.

–  Reinikkalan pitkä ja menestyksekäs ura globaalin teknologiateollisuuden palveluksessa sopi hyvin yhteen Fortumin sen aikaisten strategisten tavoitteiden kanssa. Yhtiön suurimpien osakkeenomistajien puolesta haluan lämpimästi kiittää Veli-Matti Reinikkalaa ja koko hallitusta heidän palveluksestaan, erityisesti vaikean viime vuoden aikana, Strandberg toteaa tiedotteessa.

Hallituksen kokoonpanosta päättää Fortumin huhtikuussa kokoontuva yhtiökokous.

Myös Finnairin hallitukseen muutoksia

Myös valtion enemmistöomisteisen lentoyhtiö Finnairin hallitukseen esitetään muutoksia. Nimitystoimikunta esittää, että hallitukseen ja sen uudeksi puheenjohtajaksi valittaisiin hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae. Lisäksi toimikunta ehdottaa, että mukaan hallitukseen valittaisiin finanssineuvos Minna Pajumaa.

Finnairin nykyiseen hallitukseen kuuluvista sekä Jouko Karvinen että Maija Strandbergovat ilmoittaneet, että he eivät ole käytettävissä hallituksen valinnassa seuraavassa yhtiökokouksessa. Nimitystoimikunta esittää, että kaikki muut nykyisen hallituksen jäsenet valittaisiin uudelleen.

Viime lokakuussa omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoi Ylen Ykkösaamussa, että valtio voi puuttua Uniper-seikkailussa ryvettyneen energiayhtiö Fortumin hallituksen kokoonpanoon. Hän sanoi, että valtio käyttää valtaa ennen kaikkea yhtiökokouksessa. Hän kertoi ottaneensa hallitusvalinnat pöydälleen.

– Jätän tähän oman käteni jäljen, Tuppurainen sanoi tuolloin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?