Työllisyys nousi Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan Suomessa viime joulukuussa niin, että 15–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 73,4 prosenttia. Vuotta aiemmin työllisyysaste oli 73,3 prosenttia.
Työllisten määrä kasvoi puolestaan 10 000:lla vuoden 2021 joulukuuhun verrattuna, mutta työttömien määrä pysyi ennallaan. Keskuksen mukaan työllisten naisten määrä kasvoi, mutta miesten osuus työväestä laski.
Koko vuoden 2022 työllisyysaste oli työvoimatutkimuksen mukaan 73,8 prosenttia ja nousi toissa vuodesta 1,6 prosenttiyksikköä.
Työllisyyden kausitasoitettu trendiluku nousi Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa 74,5 prosenttiin.
– Työmarkkinoiden vire on yhä hyvä, mutta vähän luultua heikompi, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen arvioi Twitterissä.
Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen jakoi twiitin yhteydessä kuvion, jossa näkyy työllisten määrän vuosimuutos 2000-luvulla. Työllisten määrä kasvoi eniten vuonna 2018 ja toiseksi eniten vuonna 2022.
– Viime vuosi oli 2000-luvun toiseksi paras työllisyysvuosi. Työllisyys kasvoi 65 000 hengellä viime vuonna. Työllisyys kasvoi eniten majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, hallinto- ja tukipalveluissa sekä teollisuudessa. Työttömyysaste laski 6,8 prosenttiin.
Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan työllisyysluvut tukevat ajatusta loivasta taantumasta.
Työllisyysasteen nousu kertoo Kuoppamäen mukaan työmarkkinoiden kestävyydestä, vaikka muutamat muut tilastot viittaavat talouden olevan taantumassa.
Avoimien työpaikkojen määrän väheneminen on Kuoppamäen mukaan yksi harvoja merkkejä työmarkkinoiden viilenemisestä. Avoimia työpaikkoja on silti edelleen runsaasti. Kuoppamäki arvioi, että esimerkiksi rakentamisessa nähdään jatkossa lisää työttömyyden maltillista nousua, kun suhdannetilanne viilenee.
Myös Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist on kiinnittänyt huomioita avoimien työpaikkojen määrän laskuun.
– Edelleen puhutaan silti enemmänkin poikkeuksellisen vahvan työvoiman kysyntätilanteen jäähtymisestä kuin varsinaisesta työllisyysnäkymien romahduksesta, Appelqvist toteaa.
Juttuun lisätty 30.1.2023 kello 10.52 selvennys siitä, että Timo Hirvonen viittaa toiseksi parhaalla työllisyysvuodella siihen, että työllisten määrän vuosimuutos oli 2000-luvun toiseksi paras.