Nokian irtautuminen Venäjän markkinoista on toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan lähes lopussa.
– Olemme aivan viime metreillä nyt viime huhtikuussa julkaistun irtautumisohjelman toteuttamisessa, Lundmark kertoi yhtiön tulosinfon jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.
– Meillä oli siellä parituhatta ihmistä töissä, ja nyt on enää nelisenkymmentä, jotka lähinnä hoitavat juridista alasajoa. Kyllä me olemme ihan viime metreillä.
Nokian lisäksi myös mobiiliverkoissa kilpaileva ruotsalainen Ericsson on ilmoittanut poistuvansa Venäjän markkinoilta.
– Käytännössähän tässä on tapahtumassa se, että kun me ja ainakin meidän länsinaapuri vetäytyy sieltä kokonaan, ainakin meidän toimittamien verkkojen ylläpito tulee käytännössä siirtymään asiakkaan omien organisaatioiden vastuulle, mutta en halua enkä osaa enkä voi spekuloida sitä, miten se tulee sujumaan, Lundmark sanoo.
– Kun meidän exit on toteutunut, me emme tule toimittamaan sinne mitään.
Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin haastattelemien televiestintäalan johtajien mukaan Venäjän verkkojen toiminta alkaa tämän takia vähitellen rapautua, mikä näkyy hidastuvina tiedonsiirtonopeuksina, katkeilevina ja yhdistymättä jäävinä puheluina sekä käyttökatkoina.
Lue lisää: Pakotteet alkavat purra: Venäjän verkot rampautuvat – ”Emme toimita Venäjälle mitään”
Lundmarkin mukaan yhtiössä seurataan tarkkaan maailmanpolitiikan aiheuttamia muutoksia.
– Seuraamme geopolitiikkaa hyvin tarkkaan. Meillä on eri skenaarioita, ja testaamme kaikkien liiketoimintayksiköitä näitä skenaarioita vastaan, jotta me olisimme mahdollisimman varustautuneita eri kehityskulkuihin, Lundmark toteaa.
– Olemme monessa suhteessa hyötyneet geopolitiikasta siinä mielessä, että monet operaattorit ovat päättäneet vaihtaa toimittajaa viimeisen parin kolmen vuoden kuluessa johtuen poliittisista syistä, ja me olemme olleet yksi iso hyötyjä tässä kehityksessä.
Lundmark ei nimennyt kiinalaista Huawei-operaattoria, jonka toimintaa monet valtiot ovat rajoittaneet vakoiluepäilyjen takia.
Sitä vastoin läntiset verkkovalmistajat on lähes suljettu Kiinan markkinoilta.
– Kiina on iso markkina maailmassa, mutta tosiasia on se, että meidän liiketoiminta Kiinassa ei ole viime vuosina kehittynyt hyvin, Lundmark sanoo.
– Esimerkiksi matkapuhelinverkoissa markkinaosuus, joka on tarjolla Kiinassa ei-kiinalaisille toimijoilla on reilusti alle 10 prosenttia koko markkinasta.
Nokian liikevaihdosta Kiinan osuus on Lundmarkin mukaan kuuden prosentin luokkaa, eli paljon aiempaa vähemmän.
Ericssonin tavoin Lundmark arvioi, että Pohjois-Amerikan suuret mobiilioperaattorit vähentävät ostojaan, sillä niillä on yhä varastoissaan aiemmin ostettuja verkkolaitteita.
Lundmark odottaa tilanteen kuitenkin normalisoituvan, kun datamäärien kasvu verkoissa jatkuu. Lisäksi Nokian kannalta tilannetta tasapainottavat Lundmarkin mukaan Intian markkinan kasvu sekä yritysasiakkaat.
Nokian liikevaihto kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia. Lundmark kertoi olevansa tyytyväinen yhtiön kannattavuuden kehitykseen ja 12,5 prosentin vertailukelpoiseen liikevoittomarginaaliin.
– Se, minkä takia olemme siihen tyytyväisiä on se, että tämä oli monessa mielessä maailmassa vaikea vuosi, Lundmark toteaa.
– Tietysti tiedämme, mitä maailmassa on tapahtunut geopolitiikan ja sotien osalta, mutta tämä oli myös hyvin vaikea vuosi toimitusketjujen ja hyvin voimakkaan inflaation vuoksi, ja olemme pystyneet navigoimaan siten, että me kuitenkin teimme varsin hyvän tuloksen.
Lue lisää: Nokian liikevaihto kasvoi ja liikevoitto parani
Lundmark sanoi olevansa kiinteisiin verkkoihin erikoistuneen verkkoinfrastruktuuriliiketoiminnan kehityksessä ilahtunut erityisesti kasvusta optisissa ja ip-verkoissa, koska ne eivät olleet aiemmin kasvaneet voimakkaasti.
Hän oli myös tyytyväinen liiketoiminnan kasvattamisesta operaattoreista laajemmin yritysasiakkaisiin. Nokia yritysasiakasliiketoiminta kasvoi viime vuonna kaikkiaan 21 prosenttia.