Keuruulaisessa leipomossa lähes kaikki oli pielessä: Likaisia peltejä, vääriä pakkaus­merkintöjä ja kuollut hiiri

Keuruulla sijaitsevassa Amissa-leipomossa leivottiin piirakoita ja pasteijoita osin likaisissa tiloissa sotkuisilla työvälineillä. Työntekijöillä ei ollut hygieniapasseja, toimistossa oli yövytty ja pakkauspäivämääriä oli tulevaisuudessa. Talosta löytyi myös kuollut hiiri.

Amissa on toiminut Keuruun entisen varuskunnan tiloissa. Samassa talossa on ollut myös vastaanottokeskus.

10.2. 6:45

Keuruulaista Amissaa koskevat tarkastuskertomukset ovat karua luettavaa. Viranomaiset ovat niiden perusteella useaan kertaan huomauttaneet yritystä muun muassa tilojen, pintojen ja välineiden puutteista ja likaisuudesta.

Ympäristöterveyspäällikkö Rebekka Kinnunen Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistosta kertoo, että välillä jotkut asiat ovat saattaneet parantua, mutta huomautettavaa on ollut jatkuvasti.

– Tämä tapaus on poikkeuksellinen, aika harvoin pakkokeinoihin lähdetään, Kinnunen sanoo.

Kunnallinen elintarvikevalvontaviranomainen kielsi Amissalta leipomotoiminnan harjoittamisen 19. joulukuuta lähtien.

Yrittäjä jatkoi silti leipomista. Tammikuussa ruokavirasto puuttui peliin ja määräsi, että kaikki leipomossa joulukuun 19:nnen päivän jälkeen valmistetut tuotteet on hävitettävä niin, että ne eivät voi palautua elintarvikeketjuun.

Amissassa on leivottu muun muassa liha-, omena- ja vadelmalörtsyjä, lihapiirakoita, lihapasteijoita, muna-riisipasteijoita ja peremetceja. Niitä on mennyt valtakunnalliseen myyntiin muun muassa kauppaketjuille.

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto toimitti Taloussanomille tarkastuskertomukset kesä-, loka- ja joulukuulta.

Raporteista ilmenee, että huomautuksista huolimatta vielä joulukuussakin käytettiin pasteijapinnoilla likaisia papereita ja paistamiseen karstaisia peltejä. Jäähdytyksessä ja kuumien massojen käsittelyssä käytettiin yhä myös muovisankoja, jotka eivät soveltuneet tehtäviin.

Tiskitilan lattiakaivo oli edelleen likainen ja haisi ja tilassa kuivatettiin mattoa. Henkilökunnan wc-tilat olivat niin ikään osin likaiset ja haisivat.

Tarkastuskertomusten perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, että vastoin määräyksiä leipomossa on yövytty. Siellä oli pedattu sänky ja alakerran pesuhuoneessa oli hammastahna ja -harja ja sekä henkilökohtaisen hygienian hoitoon käytettäviä tuotteita.

Jo elokuussa viranomaiset puuttuivat siihen, että henkilökunnalla ei ollut asianmukaisia työvaatteita, vaan he käyttivät omia vaatteitaan, jotka olivat osin likaisia. Heillä ei myöskään ollut hygieniapasseja. Koska yrittäjä ei joulukuussakaan kyennyt esittämään niitä, viranomainen kielsi leipomotuotteiden valmistuksen ja myynnin.

tarkastajat laativat Oiva-raportteja, joiden perusteella kuluttajat voivat seurata yritysten tilannetta. Oiva-arvosana C johtaa uusintatarkastukseen ja D hallinnollisiin pakkokeinoihin. Joulukuun tarkastuksessa Amissa sai kymmenen D-merkintää ja useita C-merkintöjä.

Epäkohtien vakavuus riippuu Kinnusen mukaan siitä, kenen näkökulmasta niitä arvioidaan.

– Esimerkiksi puutteet allergeenien erillään pitämisessä voivat johtaa jollekin hengenvaaralliseen tilanteeseen, hän sanoo.

Yrityksessä säilytettiin allergiaa ja intoleransseja aiheuttavia raaka-aineita riittämättömästi eroteltuina. Tarkastajat huomauttivat, että tarvittaessa pakkausmerkinnöissä tulee näkyä, että tuote saattaa esimerkiksi sisältää soijajäämiä.

Ankaraa kritiikkiä tuli myös jäähdytyskirjanpidon puutteista ja pakasteiden lämpötilan sahaamisesta sekä siitä, että pakasteessa säilytettiin vanhentuneita tuotteita kuten lihapasteijoita ja lörtsyjä vuodelta 2021.

Jäädytetyissä jauhelihoissa ei ollut merkintöjä jäädytyksestä tai sulatuksesta. Yrityksestä löytyi jauhelihaa, jonka viimeinen käyttöpäivä oli ollut viikko ennen tarkistuspäivää.

Viranomaiset löysivät myös pakattuja tuotteita, joiden pakkauspäivät olivat tulevaisuudessa.

– Se on harhaanjohtamista, Kinnunen sanoo.

Viranomaiset havaitsivat lukuisia muitakin epäkohtia. Pakkauslaituria oli tumppien suuren määrän perusteella mitä ilmeisimminkin käytetty tupakkapaikkana. Siivousvälineet olivat kehnoja ja jätesäkkejä säilytettiin pakkaamossa, jossa käsiteltiin pakkaamattomia elintarvikkeita.

Kesällä tuotantotiloissa vilisti eläviä jauhokoisia. Vielä joulukuussakaan viranomaiset eivät saaneet dokumentteja, joista olisi ilmennyt, että yrittäjä olisi torjunut niitä. Sen sijaan tarkastajat huomasivat, että alakerran ilmastointihuoneessa oli kuollut hiiri.

Leipomo on toiminut entisen varuskunnan ruokalan tiloissa. Viranomaisten mukaan tilat eivät sovellu leipomotoimintaan.

Amissan yrittäjä Matti Janhonen kiisti kaikki yritystä koskevat puutteet ja vakuutti kaikkien asioiden olevan kunnossa.

Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi yrittäjän todennäköisin syin epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta.

Keskisuomalainen ja useat muut mediat kertoivat viime perjantaina, että Keski-Suomen käräjäoikeus vapautti yrittäjän kaksi viikkoa kestäneen vangitsemisen jälkeen. Vangitsemisen jatkaminen ei ollut oikeuden mukaan välttämätöntä.

Poliisi on aiemmin kertonut, että asianomistajina on useita valtakunnallisesti merkittäviä kauppaketjuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?