Korkojen nousu näkyy jo selvästi – asuntoja päätyy pakkohuutokauppaan ympäri maata

Nousevat korot ja kasvavat vastikkeet ovat joillekin asunnonomistajille liikaa, jolloin lopputuloksena voi olla asunnon ajautuminen ulosmittaukseen. Näitä tapauksia on aikaisempaa enemmän.

Ulosmitattuja kohteita myydään paljon Huutokaupat.comissa.

30.1. 6:30

Vantaan Myyrmäessä huutokaupataan 60 neliön kerrostalokaksiota vuonna 1975 valmistuneessa talossa. Huutokauppa päätyy 10. helmikuuta ja korkein tarjous oli perjantaihin mennessä vain 8 000 euroa.

Huutokaupat.comista löytyykin useita kymmeniä huutokaupattavia asunto-osakeita ja kiinteistöjä pääkaupunkiseudulta aina Pohjois-Suomeen.

Useissa huutokaupoissa tarjoukset näyttävät jäävän melko alhaisiksi markkinoiden hintatasoon nähden.

Vantaan Myyrmäessä sijaitseva myyntikohde.

Asuntomarkkinoiden jäähtyminen ja kohoavat asumiskustannukset ovat alkaneet näkyä ulosottolaitoksen toiminnassa.

Apulaisvaltakunnanvouti Jarmo Kivistön mukaan ulosmitattujen asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen realisoinnit ovat lisääntyneet vuositasolla selvästi.

Asunto-osakkeita on ollut viime vuosina realisoitavana yleensä noin 600 vuosittain. Viime vuonna ulosmitattuja osakkeita oli eniten kymmeneen vuoteen eli 849 kappaletta. Kivistön mukaan näyttää siltä, että tänä vuonna päädytään vähintään samalle tasolle.

– Viime vuoden määrä oli suuri ja se kertoo siitä, että ihmiset ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin, kun ulosottolaitos myy paljon omaisuutta, Kivistö sanoo.

Yksi syy huutokauppojen kasvaneeseen määrään näyttää Kivistön mukaan olevan se, että kaikki eivät pysty pitämään kustannuspaineissa sijoitusasuntojaan.

– On lähdetty ehkä sijoitusasunnon hankintaan hieman kevyin eväin. Näitä on myös tulossa, Kivistö sanoo.

Hän arvioi, että lainakorkojen nousu ja taloyhtiöiden vastikkeiden kallistuminen ei helpota tilannetta.

– On otettu lyhennysvapaita nollakorkojen aikana. Nyt lyhennysvapaat ovat loppuneet ja korot nousseet. Lisäksi vastikkeet nousevat, Kivistö sanoo.

– Yhteisvaikutus voi olla joillekin aika isokin yllätys, kuinka paljon omaan tai sijoitusasuntoon voi mennä kuukausittain rahaa.

Ulosottolaitoksella on myös satojen asuntojen ja kiinteistöjen varasto vielä realisoimatta. Kivistön mukaan näitä löytyy eri puolilta maata.

– Meidän henkilökuntamme alkaa olla sillä rajoilla, mitä realisointeihin voidaan käyttää aikaa.

Hänen mukaansa realisoinnit ovat kasvaneet eri puolilla maata, mitään keskittymistä ei ole nähtävissä.

Rovaniemen Korkalovaarassa oli realisointimyynnissä kerrostalokaksio Huutokaupat.com-alustalla.

Kivistö muistuttaa, että laki antaa realisoinnissa mahdollisuuden hyväksyä myös markkinahinnan alle jäävä hinta.

– Kauppa on kuitenkin käynyt kohtuullisen hyvin. Pääsääntöisesti ulosottomyynneissä kohteet saadaan realisoitua. Se, että joku kohde jäisi kokonaan myymättä, on harvinaisempaa.

Kivistön mukaan myös ostajan riski on realisoinnissa suurempi, sillä esimerkiksi kiinteistön virheiden osalta ei ole tavanomaista vuosien valitusaikaa, vaan valitusaika on myynnistä kolme viikkoa.

Kaupankäynti riippuu kuitenkin aina kohteesta ja sen kiinnostavuudesta.

– Jos Helsingissä on hyvällä alueella kerrostalo-osake myynnissä, niin olen vakuuttunut, että siitä saataisiin sama hinta kuin muutenkin markkinoilla.

Tyypillistä myös on se, että hinta nousee huutokauppojen loppumetreillä selvästi, joskus vielä loppuminuuteilla. Ulosottoviranomainen hyväksyy tai hylkää korkeimman tarjouksen ja voi myös tarvittaessa jatkaa myyntiaikaa.

Monissa kohteissa ostajan on maksettava taloyhtiölle huoneiston hallintaan ottamisesta ja korjaamisesta yhtiölle aiheutuneet kustannukset ja maksamatta olevat yhtiövastikkeet. Näitä ei kuitata kauppahinnasta.

Näin on esimerkiksi Lappeenrannassa myynnissä olevassa 33,9 neliön kerrostalokaksiossa, jossa korkein tarjous parin viikon päästä päättyvässä huutokaupassa oli viikonlopun alla 1 600 euroa.

Huoneisto on yhtiökokouksen päätöksellä otettu viime huhtikuussa taloyhtiön hallintaan.

Ulosmittausten kasvusta kertoi ensin Kauppalehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?