Tässä ovat kohutun sähkö­hyvityksen voittajat ja häviäjät

Hallituspuolueet pääsivät sopuun takautuvasti maksettavasta tuesta.

25.1. 17:51

Hallituksen valmistelema kertakorvaus eli takautuva sähköhyvitys etenee. Hallituspuolueet löysivät sovun sähköhyvityksestä ja sähkölaskujen maksuaikojen pidentämistä.

Lue lisää: IS:n tiedot: Hallituksessa sopu – näillä ehdoilla sähkö­hyvitystä voi saada

Koska kiire oli kova, sähköhyvityksen kohdennus jäi puuttumaan. Kuten yleensä tuissa, toiset hyötyvät enemmän, toiset vähemmän, jotkut eivät ehkä ollenkaan.

Kuluttajaliitto pitää lakiluonnosta pääosin onnistuneena ja katsoo sen olevan tarpeellinen ja välttämättömän. Silti parannettavaakin jää.

Voittajat

Kilpailu-ja kuluttajavirasto (KKV) puuttui lausunnossaan lakiehdotuksen kohtaan, jossa todetaan, että suurin tuki kohdistuu korkeimmalle tulokymmenykselle.

– Tukea voivat saada hyvätuloiset kuluttajat, joiden sähkölasku on eri tukien jälkeen pienempi kuin se oli vuosi sitten, KKV huomautti.

– Esimerkiksi sähkön hinnan ollessa keskimäärin 20 senttiä kilowattitunnilta ja kulutuksen ollessa keskimääräisen omakotitalon verran 2 500 kilowattituntia kuukaudessa, saa kotitalous koko tukiajan 2 000 euron suuruiseen sähkölaskuunsa tukea noin 912 euroa. Samalla kulutuksella viime talven marras-helmikuun keskimääräisillä hinnoilla on sähkölaskun suuruus ollut 1 445 euroa.

Kuluttajaliitto jakaa KKV:n arvostelun siitä, että kohdennus on osin puutteellista.

Tuki ei ota huomioon kotitalouksien tuloja millään tavalla, vaan vain kulutusta. Siksi tuen piiriin menee myös isommankin tulokymmenyksen kuluttajia. Myös muita, sitäkin on syytä painottaa, että iso osa kotitalouksia hyötyy, Kuluttajaliiton vaikuttamistyön päällikkö Tiina Vyyryläinen sanoo.

– Tästä pitää kyllä myös oppia ja katsoa miten tulorekisteriä saataisi jatkossa paremmin hyödynnettyä, jos vastaavia tukimekanismeja tarvitaan.

Kesämökkien omistajat ovat hyötyjiä. Aiemmissa voimaan astuneissa sähkötuessa ja -vähennyksessä vapaa-ajan asunnot on rajattu pois.

– Heidät voi hyötyjiksi laskea.

Koska sähköyhtiöt vastaavat hyvityslaskutuksesta, mahdollisuutta ei ole rajata niitä sopimuksia ulos, jotka koskevat vapaa-ajan asuntoja.

Aiemmin tietoa ei ollut asunto-osakeyhtiöistä, joiden lämmitys perustuu sähköön. Kustannusarvio nousi 14 miljoonasta 25 miljoonaan euroon.

Väliinputoajat

Kuluttajaliitto ei toistaiseksi ole paikantanut, mitä väliinputoajia mallissa on.

– Väkisinkin joitain väliinputoajia tulee, ja näitä ryhmiä on seurattava, Vyyryläinen sanoo.

Eräs potentiaalinen, seurattava ryhmä ovat ne kuluttajat, joilla sähkönmyyjä vaihtuu.

Ainakin alkuperäisessä esitysluonnoksessa on edellytetty, että asiakas itse hakee hyvitystä vanhalta sähkönmyyjältä. Esityksessäkin todetaan hankaluudeksi, että tuen määräytymisajankohdan aikainen myyjä ei ole enää sopimussuhteessa asiakkaaseen eikä tukea voida ottaa huomioon tulevalla laskulla.

Kuluttajaliitto haluaa tarkennusta myös siihen, miten uusi sähköyhtiö laskee hyvityksen määrän vuodenvaihteessa sähkömyyjää vaihtaneilla. Näissä tilanteissa toinen hyvityserä perustuisi marraskuun ja joulukuun asiakaskohtaiseen sähköenergian kulutusmääriin kerrottuna tammikuun aikaisella hinnalla. Näitä tietoja vuoden 2023 sähköyhtiöllä ei ole.

Häviäjät

Vyyryläinen kantaa suurta huolta kaikkein pienituloisimmista asiakkaista.

– Heillä sähkönkulutus on myös usein kaikkein pienin. Omavastuuraja 90 euroa rajaa heidät ulkopuolelle.

He ovat juuri niitä kotitalouksia, joille muutamankin kympin lisäys kuukausimenoihin voi olla todella iso merkitys. Kuluttajaselvityksen mukaan moni voi joutua talousahdinkoon euromääräisesti melko pientenkin sähkölaskujen takia.

Kaupunkien energiayhtiöiden etujärjestö Energiakaupungit ilmaisi lausunnossaan huolensa tästä. Samoin teki KKV.

– Nykyisellään tuen ulkopuolelle voivat jäädä vähätuloiset kerrostaloasujat, joiden sähkölasku on moninkertaistunut viime- ja toissavuodesta.

Myös Kelan sähkötuessa on 400 euron omavastuu.

– Huolta kannamme myös siitä, että esimerkiksi Kelan tuki edellyttää aktiivista hakemista. Se voi olla monille vaikeaa, kuten eri tukimuotojen ja laskentakaavojen ymmärtäminen.

– Tukien osalta selkeälle ja saavutettavalle neuvonnalle on tarvetta.

Lue lisää: Sähköyhtiöt ryöpyttävät hallituksen esitystä takautuvasta sähkötuesta – aiheuttaisi mittavat kulut asiakkaiden maksettavaksi

Lakiluonnos

■ Sähköhyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta yksityishenkilöille. Omavastuu olisi 90 euroa kuukaudessa. Hyvitys olisi enimmillään 700 euroa kuukaudessa.

■ Sähköhyvitys maksettaisiin takautuvasti marras-joulukuun 2022 sähkönkulutukseen pohjautuen ja lisäksi otettaisiin huomioon asiakaskohtainen sähköenergian hinta marras-tammikuulta.

■ Sähköhyvitys kohdistuisi sähkösopimuksiin, joiden sähköenergianhinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

■ Uusi sähköhyvitys ei vaikuta aiemmin päätettyihin tukiin eli sähkön arvonlisäveron alennukseen, sähkövähennykseen ja Kelan sähkötukeen, vaan kertaluonteinen sähköhyvitys myönnetään niiden lisäksi.

■ Tukien kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin 412 miljoonaa euroa. Tuensaajia on jopa 800 000.

■ Lisäksi sähköenergialaskun maksuun saisi pyynnöstä lisäaikaa tammi-huhtikuun 2023 ajalta.

■ Hallituksen esitys annetaan eduskuntaan mahdollisimman pian.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?