Sähkö­lämmitteisiä oma­koti­taloja on nyt paljon myynnissä – hinnat laskeneet

Sähkölämmitteisten talojen kauppa voi kääntyä taas nousuun tämän vuoden lopulla, Sp-Kodin toimitusjohtaja uskoo.

Sp-Kodin mukaan vanhojen omakotitalojen kauppamäärä laski Suomessa viime vuonna eniten kaikista asuntotyypeistä.

25.1. 10:09

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä eri puolilla Suomea ja niiden hinnat ovat laskeneet suhteellisesti eniten kaikista omakotitalovaihtoehdoista, kertoo kiinteistövälitysyhtiö Sp-Koti tiedotteessaan.

Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Rantanen uskoo, että sähkölämmitteiset talot alkavat käydä taas kaupaksi, kun sähkön hinta asettuu noin viiteen senttiin kilowattitunnilta. Ennustusten mukaan tämä voisi toteutua tämän vuoden lopulla tai ensi vuonna.

– Erityisesti jos sähkölämmitteisen talon omistaja on parantanut talonsa energiatehokkuutta energiaremontein, toteaa Rantanen.

Sähkön pörssihinta on tänään noin kolmessa sentissä kilowattitunnilta. Aiempina päivinä hinnat ovat kuitenkin käyneet korkeammalla.

Tosin pelkkä energiaremontti, aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumput eivät hänen mukaansa ratkaise talon myytävyyttä. Myös talon yleinen kunto ja muu korjausvelka ratkaisevat.

Lue lisää: Talokaupasta tuli painajainen – paris­kunta joutui ottamaan myymänsä talon takaisin, edessä jopa 168 000 euron remontti

Eniten ostajia kiinnostavat Rantasen mukaan vuoden 2000 jälkeen valmistuneet omakotitalot. Niihin ei kaikilla kuitenkaan ole varaa, joten vanhemmatkin talot käyvät kaupaksi sopivaan hintaan.

– Suomessa on jokaisella paikkakunnalla kaikille asuntotyypeille oma hintarajansa, jonka jälkeen kysyntä leikkautuu merkittävästi, Rantanen toteaa.

Esimerkiksi Helsingissä omakotitalojen hintaraja oli Sp-Kodin mukaan ennen koronaa 500 000 euroa. Hämeenlinnassa se on nykyään 300 000 euroa.

– Markkinatilanne on muuttunut nyt siltä osin, että korkojen noustua ylisuuria asuntolainoja ei enää haluta ottaa, sanoo Rantanen.

– Maalämmöllä lämmitettäviin uudehkoihin omakotitaloihin on valitettavasti vain harvoilla varaa.

Sp-Kodin mukaan vanhojen omakotitalojen kauppamäärä laski Suomessa viime vuonna kaikista asuntotyypeistä eniten, 20,1 prosenttia. Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa taas laski 15,9 prosenttia ja rivi- ja paritaloasuntojen kauppa 18,1 prosenttia.

Suomessa on tilastokeskuksen mukaan 1,2 miljoonaa omakotitaloa, joista yli puoli miljoonaa on Sp-Kodin mukaan sähkölämmitteisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?