Leopardien valmistaja uskoo liikevaihtonsa paisuvan – Saksan aseteollisuus pelkää Scholzin viivyttelyn vaikutuksia

Saksalainen Rheinmetall tavoittelee Leopardeista kymmenen prosentin voittoa.

Puolalainen Leopard viimekesäisessä Puolan, Yhdysvaltain, Ranskan ja Ruotsin yhteisessä sotaharjoituksessa Puolan Nowogardissa.

24.1. 19:30

Saksalainen sotatarvikkeiden valmistaja Rheinmetall odottaa Venäjän hyökkäyssodan kasvattavan kysyntäänsä. Yhtiö on nostanut arviotaan vuoden 2025 liikevaihdostaan 11–12 miljardiin euroon marraskuussa povaamastaan 10–11 miljardista eurosta.

Rheinmetall on ennakoinut viime vuoden liikevaihtonsa olevan 6,5 miljardia euroa.

Viime vuoden aikana Rheinmetallin osakkeen kurssi nousi 170 prosenttia. Yhtiö valmistaa yhdessä Kraus-Maffei Wegmannin kanssa Leopard-taistelupanssarivaunuja, joita Ukraina ja sitä tukevat maat kaipaavat sotarintamalle. Toimitusten aloittaminen viipyy, koska Saksan liittokansleri Olaf Scholz ei ole ottanut asiaan kantaa eikä siten antanut toimituksille suostumustaan.

Saksan aseteollisuus pelkää Scholzin viivyttelyn heikentävän luottamusta siihen. Esimerkiksi Puola ja Slovakia sekä puolustusalan toimijat ovat varoittaneet tämän vaarantavan tulevaisuuden asekauppoja ja sotilaallista yhteistyötä, talouslehti Financial Times (FT) kertoo.

Tähän mennessä Rheinmetallilta on toimitettu Ukrainaan ilmatorjuntajärjestelmiä, ampumatarvikkeita, sotilasajoneuvoja ja kenttäsairaala, yhtiön toimitusjohtaja Armin Papperger kertoo saksalaislehti Sternin haastattelussa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lehden kysyessä, kuinka paljon voittoa Rheinmetall saa Leopard 2 -tankeista, Papperger sanoo tavoitteena olevan vähintään kymmenen prosentin voitto ennen veroja. Tankissa on Rheinmetallin 120-millimetrinen putki, ja yhtiö toimittaa vaunuun myös ampumatarvikkeita ja hallintajärjestelmiä.

Rheinmetall sanoo voivansa toimittaa Ukrainaan tarvittaessa kaikkiaan 139 Leopardia. Näistä 29 olisi Suomellakin olevia 2A4-tankkeja, ja niiden toimitukset voisivat tapahtua huhti–toukokuussa. 22 samanlaista voisi tulla toimitettaviksi vuodenvaihteen tienoilla.

Rheinmetall voisi lisäksi toimittaa Ukrainaan 88 Leopard 1 -tankkia, mutta näiden aikataulusta yhtiö ei anna arviota.

Pian Venäjän käynnistettyä laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan liittokansleri Scholz julisti Saksan käynnistävän jopa sadan miljardin euron varusteluohjelman. Tuon julistuksen jälkeen asiasta on kuitenkin saatu vain vähän uusia tietoja.

Rheinmetall voisi varusteluohjelman mahdollisesti edetessä hyötyä siitä. Yhtiö valmistaa myös Marder-rynnäkköpanssarivaunuja, joita Saksa on luvannut Ukrainalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?