Miksi Lidlin kauppoja ei ole uhattu lakolla?

Kaupan alaa uhkaava lakko näkyisi Keskon ja S-ryhmän suurimmissa marketeissa, mutta ei Lidlin kaupoissa.

Toteutuessaan kaupan alan lakko sulkisi kymmeniä myymälöitä helmikuussa

24.1. 18:15

Useita kauppoja uhkaa parin viikon päästä sulkeutuminen, mikäli kaupan alan työtaistelu-uhka toteutuu.

Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi viikonloppuna kaupan alalle lakkovaroituksen, joka koskee alkuvaiheessa logistiikkakeskuksia ja varastoja helmikuun toisesta viikosta alkaen.

Tämän jälkeen lakko laajenee toteutuessaan kymmeniin myymälöihin eri puolilla Suomea.

Näiden joukossa on paljon Prismoja ja Citymarketteja, mutta ei esimerkiksi Lidlin myymälöitä. Lidlin puolelta lakonuhan alla ovat näillä näkymin vain Järvenpään, Janakkalan ja Laukaan jakelukeskukset.

Onko syynä se, että Lidlin työntekijät eivät kuulu ammattiliittoon, Pamin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne?

– Siitä ei ole kysymys. Lakonuhassa on lähdetty liikkeelle siitä, että lakon piirissä ovat alkuvaiheessa kaikkien ketjujen logistiikka- ja varastotoiminnot sekä maakuntien suurimmat myymälät, Kalliorinne sanoo.

Hän korostaa, että muiden suurten kaupparyhmien tavoin Lidlin logistiikkakeskukset ovat lakon piirissä.

– Niillä on merkittävä vaikutus myös Lidlin myymälöihin.

Kalliorinteen mukaan on aina mahdollista, että lakko laajenee myöhemmin Lidlin kauppoihin.

– Kyseessä ovat vasta ensimmäisen viikon toimenpiteet. Jos lakot jatkuvat ja pitkittyvät, tilanne voi seuraavina viikkoina muuttua.

Vaikka Lidlillä on saksalaisen nuuka maine, on yrityksellä tapana maksaa kaupan työehtosopimuksen mukaisten palkkojen päälle niin sanottua Lidl-lisää.

Lidl-lisä on työsuhteen pituudesta ja työpaikan sijainnista riippuen 1,5–10 prosenttia työehtosopimuksen mukaisesta perustuntipalkasta.

– Myös kaikki jakelukeskuksiemme työntekijät saavat tesin mukaisen palkan ja lisien lisäksi logistiikkalisää, joka määräytyy työkokemuksen ja työpaikan sijainnin mukaan, Lidlin viestinnästä kerrotaan.

Lakonuhan taustalla on erimielisyys palkankorotusten suuruudesta työnantajia edustavan Kaupan liiton kanssa. PAM katkaisi jämähtäneet neuvottelut viime perjantaina.

PAM on tavoitellut noin kahdensadan euron korotuksia kuukausipalkkaan työntekijöiden ostovoiman tueksi.

Lakon piiriin kuuluisi yhteensä 25 varastoa ja yli 160 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 20 000 ihmistä. Osa kaupoista pysynee kuitenkin auki esihenkilöiden avulla.

Kaupan alan nykyinen työehtosopimus umpeutuu tammikuun lopussa. PAMin ja Kaupan liiton näkemyseroja aletaan sovitella tiistaina iltapäivällä valtakunnansovittelijan johdolla.

Edellisen kerran PAM vauhditti kaupan alan työehtosopimusneuvotteluja lakonuhalla keväällä 2020. Tällöin neuvottelutulokseen päästiin kuitenkin ennen lakkojen alkamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?