Kaupan liitto yllättyi lakko­uhasta – katso, onko lähi­kauppasi listalla

Kaupan alan lakko koskisi yli 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 20 000 työntekijää.

Toteutuessaan lakko koskisi marketteja ympäri Suomen.

23.1. 17:25

Kaupan liitto kertoo yllättyneensä Palvelualojen ammattiliiton (PAM) antamasta lakkovaroituksesta. Työnantajajärjestön mukaan PAMin toiminta on vastuutonta ja se kokee, ettei PAM ole ollut aidosti neuvottelemassa työehtosopimuksesta.

Kaupan liitto ja PAM ehtivät kokoontua neuvottelupöytään vain neljä kertaa, kun PAM ilmoitti lakoista. Liitot aloittivat työehtosopimus- ja palkkaneuvottelut 12. tammikuuta.

– Neuvottelut olivat täysin kesken. Olimme vasta keskustelleet tekstiesityksistä puolin ja toisin. Seuraava vaihe neuvotteluissa olisi ollut palkkakeskustelu. Toisin kuin PAM väittää, Kaupan liitto oli luvannut vastata PAMin palkankorotusesitykseen seuraavassa sovitussa tapaamisessa torstaina, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo tiedotteessa.

PAM antoi sunnuntaina lakkovaroituksen kaupan alalle työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Yhteensä lakko koskisi yli 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 20 000 työntekijää.

Toteutuessaan lakko koskisi marketteja ympäri Suomen. Listalla on paljon esimerkiksi Prismoja ja K-Citymarketeja. Tämän jutun lopusta löytyy lista kaupoista, joita lakko koskisi.

– Kaupan liitto halusi uskoa vielä nykyiseen neuvottelujärjestelmään. Kaikki vuodenvaihteen tapahtumat, yli 40 laitonta lakkoa ja nyt teatteriksi osoittautuneet neuvottelut, saavat pohtimaan kriittisesti nykyjärjestelmän toimivuutta, muutostahtia ja rohkeutta kehittää työelämää, Lavikkala sanoo.

Pam kertoo tavoittelevansa neuvotteluissa Saksan teollisuudessa saavutettuun tasoon vertautuvia palkankorotuksia. Kaupan alan työntekijöille tämä tarkoittaisi PAMin mukaan noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

– Kaupan liitto on ollut edelleen haluton keskustelemaan palkankorotuksesta, jolla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima. Toivomme, että lakkovaroitus vauhdittaa nyt neuvotteluja, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi PAMin tiedotteessa sunnuntaina.

Lue lisää: PAM antoi lakko­varoituksen kaupan alalle – koskee 20 000:ta työntekijää muun muassa Prismoissa ja K-Citymarketeissa

Lakot alkaisivat 25 varastossa maanantaina 6. helmikuuta ja päättyisivät torstaina 9. helmikuuta.

Lakot jatkuvat tämän jälkeen yli 160 kaupan alan toimipaikassa 9.–11.2. Lakot koskevat kaikkia lakkokohteissa työskenteleviä PAMin ja Kaupan liiton neuvottelemien työehtosopimusten piiriin kuuluvia työntekijöitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?