Katontekijät vaarassa pudota, kahdeksalla työmaalla vakavia puutteita – yritykselle ja toimitusjohtajalle sakot

Työturvallisuusrikos toi lahtelaiselle kattoyritykselle ja sen toimitusjohtajalle isot sakot.

24.1. 15:50

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi yrityksen 20 000 euron yhteisösakkoon ja toimitusjohtajan 40 päiväsakkoon. Maksettavaa toimitusjohtajalle tuli 9 720 euroa.

Yritys urakoi kattoja laajalla alueelle eteläisessä Suomessa. Kaksi vuotta sitten työsuojeluviranomainen syynäsi kahdeksan työmaata, joiden turvallisuusasiat olivat rempallaan. Työmailta puuttuivat putoamissuojat, suojakaiteet eikä katonrakentajilla ollut turvavaljaitakaan.

Työnjohtoa ja turvallisuuteen liittyvää kontrollia oli liian vähän. Kun valvonta ei toiminut ei turvavaljaitakaan työmailla käytetty.

Työsuojeluviranomaiset olivat antaneet jo edellisenä vuotena yhdeksän huomautusta ja neljä käyttökieltoa putoamissuojausten ja telineiden puuttumisen vuoksi.

Vaikka syyttäjä esitti pitkän listan turvallisuuspuutteita, ei kyseisillä työmailla syytteiden mukaan ollut sattunut onnettomuuksia.

Toimitusjohtaja kiisti syytteet. Hän oli kuullut vain yhden työmaan puutteista. Hän yritti kaataa vastuuta työtekijöille ja työmaitten työnjohdolle.

Yritys vastusti yhteisösakon määräämistä, koska sen mielestä määräyksiä oli noudatettu.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan toimitusjohtaja käytti määräysvaltaa yhtiössä ja hänellä oli ylimmän johdon työturvallisuusvastuu, mutta hän ei riittävästi valvonut turvallisuusasioiden hoitoa.

Oikeus toteaa ratkaisussaan, että yrityksessä ei ollut riittävästi työnjohtoa valvomaan putoamissuojausten asianmukaisuutta työmailla. Työnjohdon olisi pitänyt lisäksi valvoa työntekijöitä, että he noudattavat annettuja ohjeita.

Syyttäjän vaatimukset eivät menneet Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa sellaisinaan lävitse.

Syyttäjä vaati yritykselle 50 000 euron yhteisösakkoa ja toimitusjohtajalle 60–80 päiväsakon rangaistusta.

Yrityksen liikavaihto toissa vuonna oli noin 8 miljoonaa euroa ja liikevoitto oli noin puoli miljoonaa euroa tappiollinen. Edellisenä vuotena tappio oli 35 000 euroa. Alallaan yritys on keskisuuri.

Käräjäoikeus perusteli pienempää yhteisösakkoa yrityksen taloudellisella tilanteella ja sillä, että työturvallisuuteen yritys on puuttunut uusien laiminlyöntien ehkäisemiseksi.

Oikeus perusteli määräämäänsä yhteisösakon suuruutta valtakunnassa annetuilla yhteisösakkojen keskiarvolla. Vuonna 2019 keskiarvo oli 11 643 euroa.

Käräjäoikeuden perjantaina antama tuomio ei ole vielä lainmukainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?