Energia-avustus jatkuu ensi vuonna – rahaa jopa tuhansia euroja asuntoa kohden

Tukea on tarjolla noin sata miljoonaa euroa.

Maalämmön remonttikohde.

20.12.2022 16:10

Asuinrakennusten energia-avustus jatkuu ensi vuonna, ympäristöministeriö kertoi tiistaina.

Tukea on tarjolla asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin yhteensä 98,7 miljoonaa euroa. Avustuksen ehdot säilyvät ennallaan.

Vuodesta 2020 lähtien tarjottua avustusta on myönnetty tähän mennessä yhteensä 145 miljoonaa euroa. Yhteensä hakemuksia on tullut reilut 4 200 kappaletta.

Valtaosa rahasta myönnettiin asuntoyhtiöille ja ARA-yhteisöille.

Avustus on ministeriön mukaan vauhdittanut erityisesti öljylämmityksestä luopumista, lämpöpumppujen ja lämmöntalteenottojärjestelmien asentamista, ikkunaremontteja ja vedensäästötoimia.

Lisäksi rahaa on voinut saada kiinteistöautomaatioon, julkisivujen ja yläpohjan lämmöneristykseen, ylilämpenemistä estävään aurinkosuojaukseen, vettä säästäviin toimenpiteisiin sekä järjestelmien säätöön

Vaikutusarvioinnin mukaan 60 prosentissa korjauksista vähennettiin rakennusten pääenergiankulutusta 30‒60 prosenttia ja 40 prosentissa yli 60 prosenttia.

Niissä hankkeissa, joissa luovuttiin kiinteistökohtaisesta öljylämmityksestä rakenteellisten parannusten lisäksi, päästöt vähenivät pientaloissa 90 prosenttia ja kerrostaloissa 85 prosenttia.

Näin arvioitiin heinäkuun 2021 loppuun mennessä tehtyjen korjausten perusteella.

Avustuksia voivat hakea kerros- ja rivitaloyhtiöt, valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt, joille myönnetään perusparannuskorkotukilainaa sekä omakoti-, pari- ja ketjutalojen omistajat.

Avustusta voi saada kaikenikäisiin rakennuksiin, jopa tuhansia euroja asuntoa kohden.

– Energiatehokkaista rakennuksista hyötyvät kaikki. Energiakorjausten myötä säästetään energiaa ja rahaa, ja samalla myös asumisen päästöt pienenevät. Jokainen energiatehokkaaksi remontoitu rakennus tekee Suomesta myös energiaitsenäisemmän, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoi tiedotteessa.

Avustuksen saamisen ehtona on, että korjaushanke parantaa koko rakennuksen energiatehokkuutta vähintään asetuksessa mainitun määrän, mikä on rakennusluokasta riippuen 20 tai 30 prosenttia enemmän kuin korjaamista koskevat säädökset yleensä edellyttäisivät.

Energiatehokkuuden parantuminen todennetaan energiatodistuksella. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää avustukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?