HS: Fenno­voimalla ja Rosatomilla täysin eri käsitys siitä, kuka joutuu maksajaksi

Rosatom ja Fennovoima näkevät riitalautakunnan päätöksen tyystin eri tavoin.

Työt Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalatyömaalla keskeytyivät lopulta keväällä.

20.12.2022 13:56

Riita Pyhäjoen voimalasopimuksen purkamisesta etenee välimiesoikeuteen. Rosatomin ja Fennovoiman tulkinnat purkua käsitelleen riitalautakunnan päätöksestä ovat täysin vastakkaiset, Helsingin Sanomat (HS) kertoo.

Venäjän valtion ydinvoima- ja ydinaseyhtiö Rosatom sanoo tiedotteessaan, että sen valitus olisi perusteltu ja että Hanhikiven ydinvoimalaitoksen sopimuksen irtisanominen olisi lainvastainen.

Fennovoiman mukaan taas sillä oli oikeus purkaa sopimus hankkeen viivästymisen vuoksi, mutta lautakunta ei pystynyt ottamaan kantaa siihen, kumman osapuolen syytä viivästykset olivat, HS kertoo.

Riitalautakunnan päätös on salainen eikä HS ole saanut sitä nähtäväkseen. Lautakunnan päätös on kuitenkin vain suositus.

– Suositus ei ole juridisesti sitova, eikä osapuolten tarvitse sitä noudattaa, HS:n haastattelema Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht sanoo.

Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa. Kaksi kuukautta tämän jälkeen Fennovoima irtisanoi Rosatomin kanssa tekemänsä sopimuksen Hanhikiveen rakennettavasta ydinvoimalasta.

Perusteena sopimuksen irtisanomiselle Fennovoima sanoi hankeen toistuvan viivästymisen. Rosatom pitää perustetta tekosyynä ja näkee todellisen syyn olevan poliittinen.

Kumpikin osapuoli penää toiseltaan miljardien eurojen saatavia. Riidoista on käynnissä useita välimiesmenettelyitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?