Vattenfall rakentaa Suomen ensimmäisen avomeren tuuli­voimapuiston Pohjan­lahdelle – kapasiteetti jopa 1,3 gigawattia

Korsnäsin edustalle nousevan tuulivoimapuiston on määrä valmistua 2030-luvulla.

20.12.2022 12:10

Pohjanmaan rannikolle Korsnäsin kunnan edustalle rakennetaan Suomen ensimmäinen avomeren tuulivoimapuisto.

Metsähallitus kertoo allekirjoittaneensa energiayhtiö Vattenfallin kanssa sopimuksen tuulivoimapuiston kehittämisestä ja rakentamisesta.

Tuulivoimapuiston suunniteltu kapasiteetti on 1,3 gigawattia ja vuosituotanto arviolta viisi terawattituntia. Vertailun vuoksi Olkiluoto 3:n sähköteho on säännöllisen sähköntuotannon alettua 1,6 gigawattia ja vuosituotanto noin 13 terawattituntia.

Korsnäsin tuulivoimapuiston investoinnin kokonaisarvo on arviolta 2–3 miljardia euroa. Hankkeen on määrä valmistua 2030-luvulla.

Tuulipuisto rakennetaan Pohjanlahdelle, hieman Vaasan eteläpuolelle Korsnäsin kunnan alueelle.

Metsähallituksen mukaan Korsnäsin tuulivoimapuistosta tulee ensimmäinen Suomen aluevesille rakennettava avomerituulivoimapuisto.

Lisää hankkeita kehitykseen lähivuosina

Vattenfall valittiin tuulivoimapuiston rakentajaksi ja puiston käyttäjäksi Metsähallituksen järjestämässä huutokauppamenettelyssä.

–  Nyt kun ensimmäinen avomeren tuulivoimahankkeen huutokauppa on saatu päätökseen, jatkamme tulevien huutokauppojen valmistelua vuonna 2023 sitä mukaa, kun niihin on alueiden kunnilla kiinnostusta, sanoo Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk) mukaan Korsnäsin hanke on ”hieno päänavaus isojen avomerituulipuistojen rakentamisessa Suomeen”.

–  Hankkeen toteuttajaksi on valittu iso ja osaava kumppani, mistä olemme luonnollisesti tyytyväisiä, Kurvinen sanoo tiedotteessa.

Kurvisen mukaan Suomeen tarvitaan lisää merituulivoimaa uusiutuvan energiantuotannon tavoitteiden saavuttamiseksi. Hän sanoo, että lisää avomerituulihankkeita on tulossa kehitykseen lähivuosina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?