Yhä useampi vanhuuseläkettä nostava käy töissä, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) keräämistä tiedoista.
Työnteon pääasiallinen kannustin ei ole ETK:n mukaan eläkkeen pienuus, sillä työssä käyvien eläkkeet ovat muita vastaavan ikäisten eläkkeitä suurempia.
Työssä käyvät vanhuuseläkeläiset saivat työeläkettä noin 2 000 euroa kuukaudessa, kun samanikäisten työeläke oli noin 1 700 euroa.
Vanhuuseläkkeen aikana eläkkeensaaja voi työskennellä ilman ansiorajaa, sillä työstä saadut tulot eivät vaikuta maksussa olevan työeläkkeen määrään.
Vuosien 2007–2021 aikana 63–67-vuotiaiden työnteko on kasvanut sekä eläkkeellä olevien että työssä yhä jatkavien joukossa.
Työnteko on yleistynyt etenkin viime vuosina, vaikka eläkeikä on noussut tasaisesti vuodesta 2017 lähtien.
– Koronan aiheuttaman notkahduksen jälkeen eläkeläisten työnteko on palannut kasvu-uralle. Viime vuonna 63–67-vuotiaiden työllisyysaste nousi jo lähelle 30 prosenttia. Ikäryhmän työllisistä joka kolmas oli eläkkeellä, kertoo kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta tiedotteessa.
Viime vuoden lopussa 63–67-vuotiaista suomalaisista yli 90 000 teki töitä.
Puolet heistä oli eläkeläisiä, jos eläkeläisiksi lasketaan myös osittaista vanhuuseläkettä saaneet.
Työtä tekevien vanhuuseläkeläisten työeläke ja -ansio oli viime vuoden joulukuussa yhteenlaskettuna keskimäärin reilut 3 500 euroa.
Miesten yhteenlaskettu keskiansio ja -eläke oli lähes 4 200 euroa ja naisilla vajaat 3 000 euroa kuukaudessa.
Vanhuuseläkkeen rinnalla tehty työ on useimmiten epäsäännöllistä ja monesti myös osa-aikaista. Työstä saatu kuukausiansio oli keskimäärin 80 prosenttia vanhuuseläkkeestä.
Lue lisää: Osittaiselle eläkkeelle on vain kaksi ehtoa – ”superkorotus” kiinnostaa nyt valtavasti
Lue lisää: Eläkeläisillä voi nyt olla yllättävä vaikutus Suomen talouteen, ekonomisti sanoo