Sähkön hinta ponkaisee perjantaina taas kipurajoille

Hintanousun taustalla on Fingridin mukaan lähinnä kylmän sään kasvattama kysyntä, jota tyydyttämään ei saada tarpeeksi tuulivoimaa.

Pörssisähköä kuluttavien kannattaa huomenna olla tarkkana.

8.12.2022 17:55

Pörssisähkön hinta nousee huomenna perjantaina taas korkealla eli jopa yli 50 senttiin kilowattitunnilta. Kalleimmillaan sähkö on kello 18–19, jolloin pörssisähkö maksaa 50,79 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön tukkumarkkinoilla hinnat vaihtelevat tunneittain kysyntätilanteen mukaan. Pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin spot-hintaan lisätään Suomen nykyinen 10 prosentin arvonlisävero sekä sähkönmyyjän marginaali.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinakehityspäällikön Juha Hiekkalan mukaan huomisen korkeiden hintojen taustalla on kylmän sään kasvattama sähkön kysyntä. Tilanne on suunnilleen sama muuallakin Pohjolassa ja Baltiassa. Etelä-Ruotsissa sähkön hinnat ovat huomenna korkeimmillaan kolmeen kuukauteen.

– Kulutus on noussut kylmenemisen myötä jo kohtuullisen korkealle tasolle. Samaan aikaan Ruotsissa on ydinvoimaloita huollossa ja Suomessa odotellaan tietoja Olkiluoto 3:n koekäytön jatkumisesta, Hiekkala sanoo.

Hänen mukaansa sähköjärjestelmässä ei ole sinänsä mitään suuria aukkoja tällä hetkellä eli ollaan suunnilleen normaalitilanteessa.

– Tuotannon ja kulutuksen tasapaino tuntuu löytyvän näiltä korkeilta hintatasoilta, jotka ovat kuluttajan kannalta kovia.

Tuulituotantoa on Suomessa kohtuullisesti, mutta ei kuitenkaan niillä noin 4000 megawatin tuotantotasoilla, jotka marraskuun alkupuolella pudottivat pörssisähkön hinnan hetkellisesti jopa miinukselle.

Fingridin tuulivoimaennusteen mukaan huomisiltana tuulen avulla tuotetaan sähköä reilun tuhannen megawattitunnin edestä.

– Olemme tällä hetkellä näillä pakkasilla sellaisessa markkinatilanteessa, että hinta tuntuu nousevan herkästi huomattavan korkeille tasoille, jos tuulivoima ei pelasta meitä, Hiekkala sanoo.

Suomen kulutuksen ja tuotannon välistä vajetta paikataan tuttuun tapaan sähkön tuonnilla Ruotsista.

Suomen aluehinnat ovat perjantaina selvästi korkeammalla kuin tänään, jolloin keskihinta on 36,30 senttiä. Marraskuussa keskihinta oli Nord Poolin mukaan 19,53 senttiä kilowattitunnilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?