Välitysyhtiö paljastaa: Asuntokauppa käy nyt näissä kaupungeissa parhaiten

Marraskuussa Kiinteistömaailman välittämät asuntokaupat laskivat liki 40 prosenttia vuotta aiemmasta.

Asuntosijoittajien kiinnostuksen hiipuminen vähentää asuntokauppoja suurissa kaupungeissa.

2.12.2022 9:04

Asuntokauppa on hiipunut selvästi viime vuodesta. Kiinteistömaailma kertoo tiedotteessaan, että sen asuntomyymälät tekivät marraskuussa 659 käytettyjen ja 28 uusien asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa. Yhteensä 687 kaupan määrä on selvästi pienempi kuin viime vuonna samaan aikaan, jolloin kauppoja tehtiin 1124.

Vuosi sitten kauppoja välitettiin Kiinteistömaailman mukaan poikkeuksellisen paljon. Silti keskimääräisistäkin marraskuun luvuista puuttuu noin kolmannes.

Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala kertoo tiedotteessa, että nyt asuntoja ostetaan etenkin tarpeeseen.

– Kun tarvelähtöisyys korostuu, laskevat kauppamäärät eniten isoimmissa kaupungeissa, joissa asuntosijoittaminen on merkittävimmässä roolissa, hän sanoo.

Vahvimmin kauppa käy maakuntakaupungeissa. Korkala kertoo, että Varkaudessa, Savonlinnassa, Valkeakoskella ja Kurikassa Kiinteistömaailmaan kuuluvat välittäjät hoitivat asuntokauppoja enemmän kuin vuosi sitten marraskuussa.

Neljänneksessä asuntokauppoja ostaja hankkii ensimmäisen asunnon. Ensiasunnon ostajien osuus yli neljännes kaikista tehdyistä asunto- ja kiinteistökaupoista.

– Alle 30-vuotiaat tekevät asuntokauppaa likimain vanhaan tahtiin; tässä ikäryhmässä kauppamäärät ovat laskeneet edellisvuoden marraskuusta vain noin 15 prosenttia, Korkala kertoo.

Eniten ovat vähentyneet viisikymppisten kaupat. Korkala arvioi, että heidän elämäntilanteensa sallinevat helpoimmin kodinvaihdon tai sijoitusasuntoihin liittyvät lyhyehköt lykkäykset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?