10 suosittua sähkötyökalua testattiin – Tokmannilla myyty kone sai myyntikiellon

Tokmanni-kaupassa myyty kulmahiomakone rikkoutui Tukesin testeissä.

1.12.2022 10:24

Tukes on testauttanut kymmenen suosittua sähkötyökalua, joista yksi sai myyntikiellon. Tokmanni-kaupassa myyty Brücke S1M-HW03-115I -kulmahiomakoneesta irtosi iskuvasarakokeessa kolmannen iskun jälkeen käyttökytkin ja jännitteiset osat tulivat kosketeltaviksi testipuikolla. Puutteesta johtuen tuote voi aiheuttaa sähköiskun vaaran, kerrotaan Vaaralliset tuotteet -sivustolla.

Tukes testautti yhteensä viisi kulmahiomakonetta ja viisi iskuporakonetta. Testattavat koneet hankittiin verkkokaupoista ja kivijalkakaupoista. Tuotteet olivat hintaluokaltaan halvimpien ja/tai luokassaan suosituimpien joukossa.

Brücke S1M-HW03-115I -kulmahiomakone osoittautui vaaralliseksi Tukesin testeissä.

Sähkötyökaluista tutkittiin esimerkiksi mekaanista kestävyyttä, suojausta sähköiskuilta sekä käyttöohjeita ja merkintöjä.

Lue lisää: ”Käyttökytkin irtosi”: Tämä työ­kalu voi aiheuttaa sähkö­iskun

Käyttöohje- ja merkintäpuutteita havaittiin yhdeksässä tuotteessa. Eniten huomautettavaa löytyi koneen turvalliseen käyttöön liittyvästä ohjeistuksesta. Osa koneissa käytetyistä merkinnöistä ei ollut täysin standardin mukaisia tai ne oli väärin sijoiteltu. Puutteista on annettu tieto tuotteiden maahantuojille ja valmistajille.

Tukes muistuttaa, ettei laitteita testata etukäteen, vaikka niin yhä usein luullaan. Koneiden ja sähkölaitteiden ennakkotarkastus päätyi jo noin 30 vuotta sitten, kun Suomi liittyi EU:iin.

Lue lisää: Viranomainen varoittaa vaha­lämmittimestä: Älä käytä!

Lue lisää: Pehmolelu vedetään pois myynnistä – irtoavat silmät voivat aiheuttaa tukehtumis­vaaran

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?