Fortum nostaa sähkön hintaa jo 46,73 senttiin/kWh

Useiden muiden sähköyhtiöiden tavoin myös Fortum korottaa vuodenvaihteessa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintaa.

Fortumin kestoasiakkaat saavat joulukuun ajan nauttia nykyistä halvemmasta sähköstä, mutta sitten hinta nousee.

30.11.2022 14:07 | Päivitetty 30.11.2022 16:15

Energiayhtiö Fortumilta sähköä ostavat saavat varautua vuodenvaihteessa suuriin hinnankorotuksiin.

Toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella eli Kesto-sopimuksella yleissähköä ostavien sähköenergian hinnoittelu nousee vuoden alussa 46,73 senttiin. Tällä hetkellä energia maksaa 35,16 senttiä kilowattitunnilta.

Vuoden alun hinnassa on otettu huomioon hallituksen syksyn budjettiriihessä tekemä päätös laskea sähköenergian myynnin arvonlisävero joulu-huhtikuuksi 24 prosentista 10 prosenttiin.

Joulukuun ajan Kesto-sopimuksen sähkön hinta käy 31,19 sentissä, kun veroale laskee sen sinne 35,16 sentistä.

– Veroale menee täysimääräisesti asiakashintaan, vakuuttaa Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho.

Kesto-sopimuksen hinta on kiinteä aina kolme kuukautta kerrallaan. Keston hintajaksot vaihtuvat aina tammikuun, huhtikuun, heinäkuun ja lokakuun alussa. Uusi hinta ilmoitetaan kuukausi etukäteen.

Fortumin mukaan ensi vuoden tammi–maaliskuussa toimitettavan sähkön hankinta on tehty syys–marraskuun markkinahinnoilla.

– Kun asiakkaalle luvata tietty hinta tietyn neljänneksen ajaksi, hankimme sähkön etukäteen futuurimarkkinoilta ennen kyseistä hintajaksoa, Yrttiaho sanoo.

Toisin kuin määräaikaisen sopimuksen, voi toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen vaihtaa halutessaan toiseen sähkösopimukseen tai toisen sähköyhtiön sopimukseen.

Pörssisähkön hinta on ollut syksyllä laskussa, mutta marraskuun loppua kohden taasen nousussa.

– Pörssisähkön spot-hinnat ovat olleet tänä syksynä jonkun verran alhaisemmat. Tähän on vaikuttanut alkusyksyn lauhempi, sateisempi ja tuulisempi sää, joka vaikuttaa Nordpoolin pörssihintoihin, Yrttiaho sanoo.

Viime viikkoina ja päivinä hinnat ovat selkeästi nousseet. Sähkömarkkinakin tottelee kysynnän ja tarjonnan lakia. Arvonlisäverollinen spot-hinta on liikkunut tällä viikolla Suomessa korkeimmillaan yli 60 sentissä kilowattitunnilta.

– Sähkön kysyntää on kasvattanut kylmempi sää. Samaan aikaan tarjonta on heikentynyt, missä näkyy muun muassa vähempi tuulisuus ja Ruotsin ydinvoimaloiden käyttökatkokset.

Fortumin hinnankorotuksista kertoi aiemmin Talouselämä.

(Juttuun lisätty kello 16.10 Fortumin edustajan kommentit)

Katso alla olevasta laskurista, miten sähkön arvonlisäveron alennus vaikuttaa sähkölaskuusi joulukuusta alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?