Uusi uhka Ruotsissa: ydinreaktori joudutaan sulkemaan, sähkön hinta voi nousta Suomessakin

Suomi joutuu tuomaan sähköä Ruotsista kylmällä säällä, joten vaikutukset näkyvät myös täällä.

29.11.2022 13:35

Ruotsin suurin ydinreaktori joudutaan sulkemaan yhdeksäksi päiväksi korjaustöiden vuoksi ensi viikon perjantaina. Sähkömarkkina-analyytikko Christian Holtz varoittaa uutistoimisto TT:lle, että vaikutus sähkön hintaan voi olla suuri.

– Jos katsomme, mitä meteorologit ennustavat, tulossa on varsin talvista säätä. Kun ilmat kylmenevät ja sähkönkäyttö lisääntyy, jokainen tuotannosta poistuva megawatti kasvattaa hintoihin kohdistuvaa vaikutusta.

Oskarshamn 3:n osuus Ruotsin ydinvoimatuotannosta on noin kolmannes. Se tuottaa täydellä teholla toimiessaan 1 400 megawattia sähköä.

Ruotsin ydinsähkön tuotanto on tällä hetkellä muutenkin normaalia pienempää, koska myös 1 100 megawatin Ringhals 4 -reaktori on pysäytetty korjauksia varten. Korjausten odotetaan kestävän ainakin tammikuun loppuun asti

Lue lisää: Sähkökriisin riski kasvaa Ruotsissa: tärkeä ydinreaktori poissa pelistä vielä tammikuunkin

Sitä kuinka paljon hinnat voivat nousta, on Holtzin mukaan vaikea ennakoida. Joka tapauksessa hintavaikutus on joulukuussa paljon suurempi kuin se oli marraskuun puolivälissä.

Oskarshamn 3 -ydinreaktori jouduttiin pysäyttämään myös 9. marraskuuta turbiinivian vuoksi. Tuolloin vika saatiin kuitenkin korjattua nopeasti, ja reaktorin uudelleenkäynnistys päästiin aloittamaan jo seuraavana päivänä.

Lue lisää: Ruotsin suurinta ydinreaktoria vaivannut turbiinivika saatiin korjattua

Ruotsissa on kaikkiaan kuusi reaktoria. Edellä mainittujen lisäksi käytössä on kolme Forsmarkin reaktoria ja yksi Ringhalsissa.

Ruotsin ydinvoimaloiden vaikeuksilla on vaikutuksia sähkön hintaan myös Suomessa. Tälläkin hetkellä Suomeen tuodaan yli 2 100 megawattia sähköä Ruotsista.

Sään kylmentyessä sähkön tarve lisääntyy, eikä kotimainen tuotanto riitä kattamaan kysyntää. Olkiluoto 3 -ydinreaktorin ongelmat lykkäävät säännöllisen sähköntuotannon aloittamisen vähintäänkin tammikuun lopulle. Täyttä varmuutta aikataulusta ei edelleenkään ole.

Lue lisää: Sähkökatkot uhkaavat, sähkön hinta voi nousta lisää – näin Olkiluoto 3:n uusi viivästys iskee

Tänään sähköyhtiö Väre varoitti, että sähkön hinta voi nousta selvästi tällä viikolla sään kylmetessä. Lisäksi tuulivoiman tuotanto on jäänyt alle odotusten.

Väre muistutti, että Suomen hinta-alueelta puuttuu vallitsevissa sääoloissa jatkuvasti noin 2 000 megawattia tuotantoa verrattuna kulutukseen. Puuttuva sähkö saadaan sähkömarkkinoiden avulla Ruotsista, ja kireimmissä tilanteissa toivottavasti myös Virosta.

– Mikäli sähkön tuontimahdollisuudet häiriintyvät kireillä pakkasilla, on mahdollista, että sähköä ei enää riitä kaikkiin haluttuihin käyttötarkoituksiin, ja Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid käynnistää kiertävät sähkökatkot, Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?