Sähkön hinta voi nousta selvästi tällä viikolla – sähköyhtiö patistaa säästötalkoisiin

Sähkön myyntiyhtiö Väreen mukaan pieni nousu kulutuksessa voi merkitä sähkön hinnan merkittävää nousua.

29.11.2022 9:17

Jos sähkön kulutus Suomessa olisi tänään vain noin 500 megawattia suurempi, nousisi sähkön tukkuhinta tänään neljään euroon kilowattitunnilta, varoittaa sähkön myyntiin erikoistunut Väre-yhtiö.

Sama vaikutus olisi, jos sähkön tuotantoon tulisi samankokoinen vaje.

Väre muistuttaa, että Suomen hinta-alueelta puuttuu vallitsevissa sääoloissa jatkuvasti noin 2 000 megawattia tuotantoa verrattuna kulutukseen. Puuttuva sähkö saadaan sähkömarkkinoiden avulla Ruotsista, ja kireimmissä tilanteissa toivottavasti myös Virosta.

– Mikäli sähkön tuontimahdollisuudet häiriintyvät kireillä pakkasilla, on mahdollista, että sähköä ei enää riitä kaikkiin haluttuihin käyttötarkoituksiin, ja Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid käynnistää kiertävät sähkökatkot, varoittaa Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.

Lue lisää: Miksi sähkö on vieläkin kallista?

Hän kehottaa kaikkia sähkön säästöön, sillä ero kulutuksessa, joka aiheuttaa hinnan nousun neljään euroon, on enää pieni.

– Esimerkiksi julkisuudessa esillä olleen Meri-Porin voimalaitoksen sähköntuotantoteho on reilu 500 megawattia, Keski-Karhu sanoo tiedotteessa.

– Suomen Datahubin mukaan Suomessa on noin 3,8 miljoonaa sähkösopimusta. Jos esimerkiksi haluaisimme Suomen sähköjärjestelmän kestävän Meri-Porin pitkäaikaisen vikaantumisen ja silti välttää riskin hinnan nousemisesta kattohintaan, tulisi jokaisen sopimuksenhaltijan vähentää sähkönkäyttöä samalla ajalla keskimäärin noin 130 wattia.

Tavalliselle sähkön käyttäjälle tämä on melko pieni säästö, jonka saavuttaa esimerkiksi säätämällä kylpyhuoneen lattialämmitystä pienemmälle tai vähentämällä auton lämmitystä. Väreen mukaan myös viihde-elektroniikan käyttöä voisi vähentää ja välttää esimerkiksi kahvinkeittimen käyttöä sähkön huippukulutustuntien aikana.

Lue lisää: Löytyykö sinun omakoti­talostasi tämä mittari? Voisi auttaa välttämään sähkö­katkoja – sähkö­laskukin pienenisi automaattisesti

Yhtiö ennustaa, että sähkön verollinen hinta ainakin viikonloppuun asti yli 35 senttiä kilowattitunnilta pakkaspäivien ja lisääntyneen kulutuksen takia.

Tuulivoiman tuotanto on jäänyt viimeisen viikon aikana selvästi alle odotusten, eikä se ennusteiden perusteella lisäänny merkittävästi tälläkään viikolla. Lisäksi itsenäisyyspäivän tienoilla sään ennustetaan kylmenevän entisestään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?