Helen alkaa rakentaa Itä-Suomen suurinta tuulipuistoa

Helen alkaa rakentaa 22 tuulivoimalan tuulipuistoa Pieksämäelle Ålandsbankenin rahaston ja OX2:n kanssa. Se on valmistuessaan Itä-Suomen suurin.

28.11.2022 11:54

Energiayhtiö Helen alkaa rakentaa 142 megawatin tuulipuistoa Pieksämäelle yhdessä Ålandsbankenin tuulivoimarahaston ja tuulivoimakehittäjä OX2:n kanssa.

Niinimäen tuulipuistoon tulee 22 tuulivoimalaa, mikä tekee siitä Itä-Suomen suurimman.

Puiston vuosittainen energiantuotanto on yli 400 gigawattituntia. Se vastaa yli 80 000 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta.

Helenin yrityskaupoista vastaava johtaja Jenny Söderman kertoo tiedotteessa, että Niinimäen tuulipuistolla yhtiö hajauttaa tuulivoiman tuotantoa maantieteellisesti. Puisto tukee myös Helenin hiilineutraalisuustavoitetta, joka on asetettu vuoteen 2030.

– Yhdessä Helenin kanssa olemme investoineet tänä vuonna neljään tuulivoimapuistoon, jotka valmistuttuaan tuottavat yli 1,5 terawattituntia uusiutuvaa sähköä vuodessa, Ålandsbanken Rahastoyhtiön salkunhoitaja Jimmy Forsman sanoo tiedotteessa.

Niinimäen tuulipuiston rakentaminen aloitetaan heti, ja sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä. Tuulipuiston rakentamisesta ja sen teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista vastaa OX2.

– Aluetalouden näkökulmasta on hienoa, että myös itäiseen Suomeen saadaan lisää tuulivoimakapasiteettia ja investointeja, sanoo OX2:n Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen tiedotteessa.

Tuulivoimaa on rakennettu itäiseen Suomeen vähemmän kuin Länsi-Suomeen. Tätä on selitetty sillä, että Itä-Suomessa tuulivoimalat häiritsevät Puolustusvoimien aluevalvontatutkien toimintaa.

Puolustusvoimien mukaan Itä-Suomeen myönnettyjä lupia ei ole kuitenkaan hyödynnetty täysimääräisesti.

Insinööri Jussi Karhila Pääesikunnasta kertoi Taloussanomille lokakuussa, että Puolustusvoimien puolesta Itä-Suomeen saisi rakentaa jopa 600 tuulivoimalaa.

Konsulttiyritys FCG Finnish Consulting Groupin lokakuun alussa julkaiseman selvityksen mukaan Itä-Suomen hankkeet odottavat investointeja kantaverkkoon ja muuhun infrastruktuuriin. Voimaloiden esteenä ovat myös suuret järvialueet. Muut syyt liittyvät luontoarvoihin, lintujen ja susien reviirien suojelemiseen, asukkaiden ja poliitikkojen vastustukseen sekä kilpailutilanteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?