Lämmitysremontin hinta nousi lyhyessä ajassa 3000 euroa – osa luopuu leikistä

Lämmitysremonttien hidasteena ja esteenäkin ovat monien Taloussanomien lukijoiden mielestä remonttiyhtiöiden nousevat hinnat ja resurssipula sekä tukijärjestelmän puutteet.

29.11.2022 6:45

Monet suomalaiset ovat tehneet tämän vuoden aikana pientaloissaan lämmitysremontin, ja monet suunnittelevat sitä. Moni kuitenkin kertoo, etteivät he voi tehdä remonttia, vaikka haluaisivat.

Taloussanomat keräsi lukijoiden kokemuksia lämmitysremonteista. Moni vastaajista arvosteli eri tavoin lämmitysremontteihin annettavia tukia.

Ely-keskukset myöntävät tukea öljylämmitysjärjestelmästä luopumiseen ja sen korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Tuen ehtona on luopuminen öljylämmityksestä, mutta osa vastaajista ei ole tähän valmis.

– Öljylämmityksestä luopumistuessa on se järjettömyys, että toimiva kattila pitää kantaa ulos, vaikka se voisi hyvin jäädä varajärjestelmäksi, kertoo vastaaja Siikaisista.

– Lämpöpumppuun vaihdettaessa kustannuksetkin jäisivät maltillisemmiksi, kun uutta järjestelmää ei tarvitsisi mitoittaa huippupakkasille, jolloin öljyllä voitaisiin hoitaa huippupakkasien muutaman päivän "piikkitehot" pois. Kun uudet laitteet ovat edullisempia käyttökustannuksiltaankin, miksi kukaan silloin käyttäisi öljyä muuta kuin lisälämpönä tai silloin, kun lämpöpumppu on rikki.

Lue lisää: Varaudu vaikeaan talveen – 100 neuvoa

Esimerkiksi mies Ähtäristä haluaa säilyttää öljyjärjestelmän varmuuden vuoksi, vaikka taloon on asennettu myös maalämpö.

– Maalämpö käyttää sähköä ja paljon käyttääkin. Lisäksi laitteistovian korjaaminen tarkoittaa pahimmillaan uutta laitteistoa ja saatavuudet aika rajalliset, mies sanoo.

– Kustannus kuitenkin kymppitonnissa, jos tulee esimerkiksi kompressorivika. Ei täällä maaseudulla voi ottaa riskiä talvisaikaan, vaan varajärjestelmä pitää olla.

Lue lisää: Sähkökatko voi sammuttaa ilmalämpöpumpun – ”varmistaminen on käyttäjän kontolla”

Useampi vastaaja arvelee hintojen nousseen suunnilleen ely-keskuksen tuen verran.

Remonttien hintoja on nostanut todennäköisesti myös kustannusten nousu sekä kova kysyntä, minkä takia myös toimitusajat ovat venyneet.

– Vaihto maakaasusta ilma-vesilämpöpumppuun. Hinnat ovat nousseet kysynnän myötä. Kun keväällä kustannus oli 15 000 euroa, loppukesällä sama laite asennettuna 18 000 euroa. Toimitusajat yli puoli vuotta, raportoi haminalaismies.

Myös hakemusten käsittelyaikaa ely-keskuksissa arvosteltiin liian pitkäksi.

Eräs lukija taas toivoisi tukea sähkölämmitykseen.

– Ei ole halpaa sähköllä lämmittäminen. Ei ole varaa uusia järjestelmiä, kun kaikki rahat menee sähkölaskun, vantaalaismies sanoo.

Nainen Kouvolasta taas on joutunut lämmityskustannusten takia joutunut muuttamaan omasta talostaan vuokralle.

– Meillä osittainen öljylämmitys ja sähkölämmitys. Meillä ei ole varaa lämmittää taloa. Olemme ottaneet vuokra-asunnon, ja taloa on pakko pitää kylmänä. Tunnen monia joilla aivan hirveä tilanne, nainen kirjoittaa.

Lue lisää: Nyt alkavat koko kansan sähkön säästö­talkoot – asian­tuntijat listaavat helpot vinkit, joilla säästyy myös rahaa: ”Saunominen ehdottomasti pois”

Öljylämmittäjiä kannattaisi kannustaa siirtymään markkinoilla oleviin bioöljyihin, joita voi käyttää samoin kuin fossiilista öljyä, ehdotetaan muutamassa vastauksessa.

– Jos taloudellisuutta hakee niin öljylämmitystä, ei näillä energian hinnoilla kannata poistaa. Sähkön hinta on kymmenkertaistunut mutta lämmitysöljyn kaksinkertaistunut. Yhdessä litrassa bioöljyä on noin 10 kilowattituntia lämpöenergiaa, laskee mies Mikkelistä.

– Mutta hallituksen fokus ei ole polttoaineessa, vaan koko öljylämmitysteknologiasta eroon pyrkimisessä. Se ei ole ympäristön suojelemista, vaan sekä lompakkoa että ympäristöä kuormittavien kalliiden remonttien edistämistä.

Vastaajat vaikuttivat olevan sitä tyytyväisempiä, mitä aiemmin olivat remonttinsa tehneet.

– Siirryttiin kalliolämpöön ensimmäisten joukossa syksyllä 2012, kertoo mies Kokkolasta.

– Koska oltiin niin aikaisin liikkeellä, ei rakennusvalvonnallakaan ollut näistä tietoa, eikä sieltä vaadittu minkäänlaisia lupia. Porauskalusto tuli sovittuna aikana ja samoin asentajat. Molempien kanssa sovittiin sopivat hinnat etukäteen. Kompressorit ja kaikki muut tarvikkeet hankittiin itse joten niistäkin saatiin alennukset käytettyä. Kokonaishinnaksi tuli kaikkiaan oli noin 8 500 euroa, kun saatiin ensimmäisinä sekä avustus että kotitalousvähennys.

Maalämpö on ollut suosittu vaihtoehto omakotitaloissa ja taloyhtiöissä.

Nykyään ely-keskuksen ohjeissa sanotaan, ettei avustusta myönnetä, jos hakijalle myönnetään samaan tarkoitukseen muuta avustusta tai kotitalousvähennystä.

– Samoja laitteita hyödyttäen asennettiin viilennyslaitteet 2021 ja viilennyskustannuksiin saatiin erittäin huomattava alennus käytössä olleeseen ilmalämpöpumppuun verrattuna, mies kertoo.

Hänen mukaansa ratkaisu on tuonut hyvin säästöjä aiempaan öljylämmitykseen verrattuna. 16 viime vuoden aikana 170-neliöisen talon lämmityskustannukset ovat olleet ennen nykyisiä sähkönhintoja alimmillaan 450–580 euroa vuodessa. Laitteetkin ovat toimineet moitteetta koko ajan.

Sekä Juankoskella että Huittisissa on lukijoita, jotka ovat tyytyväisiä viime vuonna asennettuun ilma-vesilämpöpumppuun, joka voidaan asentaa vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

– Todella tyytyväinen olen ollut, kertoo mies Huittisista.

– Laite on etävalvottava, joten ei tarvitse murehtia reissullakaan, pysyykö talo lämpimänä. Hain avustusta. Melkein vuosi meni ennen kuin otettiin käsittelyyn, mutta sitten oli kuukaudessa rahat tilillä, vaikka käsittelijä oli lomallakin välissä.

Muutama muu lukija taas kertoo saavuttaneensa merkittäviä säästöjä ilmalämpöpumpulla, joka kierrättää talossa lämmintä ilmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?