Oma talo 100 000 eurolla? ”Nyt on ostajan markkinat”

Katso millaisia taloja on myynnissä noin sadan tonnin hintaluokassa.

Halvoissa omakotitaloissa on yllättävän laajaa tarjontaa. Isojen kaupunkien vierestä ei muuttovalmiita koteja tällä hinnalla saa.

27.11.2022 11:50

Asuntomarkkinoilla eletään nyt alakuloa, jollaista ei ole nähty sitten finanssikriisin, Hypo julisti hiljattain. Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän sitten vuoden 1995 laman jälkeen.

Kaamoksen keskellä, joulun alla, asuntonäytöt hiljentyvät muutoinkin. Muuttunut markkinatilanne on silti nyt myös mahdollisuus ostajille.

Esimerkiksi omakotitalojen edullisemmassa hintaluokassa sadalla tonnilla voi saada selvästi enemmän kuin ennen. Ostajat kokeilevat kepillä jäätä, ja tekevät aiempaa rohkeampia tarjouksia alakanttiin, ainakin osa kiinteistönvälittäjistä on havainnut.

Kiinteistönvälittäjä Tommi Anttila arvioi, että hinnat ovat tulleet haja-asutusalueilla alas 10–15 prosenttia.

Parhaillaan Anttila myy esimerkiksi uudehkoa omakotitaloa Eurassa.

Vuosina 2008–2009 rakennettu omakotitalo yli 2 000 neliön tontilla ja 109 neliön asuinpinta-alalla on myynnissä 109 000 eurolla tai tarjoushintaan. Kyseisessä talossa on ollut jo näyttöjä.

Anttila on havainnut, että sataantuhanteen euroon asti nuoret ostajat saavat pankista lainaa, mutta sen jälkeen lainansaanti vaikeutuu todella paljon.

– Ei voi enää nostaa lainaa niin, että vanhemmat tulevat takaajiksi, vaan täytyy olla kiinteistön lisäksi muuta reaalivakuutta, ja se tuottaa vaikeuksia.

Hintaluokassa ongelmatyyppinä ovat paljon puhutut valesokkelitalot, joita on paljon 70 000–120 000 hintaluokassa. Ne ovat tyypillisesti 1970–1980-luvun omakoti- ja rivitaloja, joiden runkorakenteet ovat maan alla.

Piilosokkeli altistaa rakennuksen sisäilmaongelmille, ja moni ostaja katoaa takavasemmalle sellaisen nähdessään.

100 neliön omakotitalo myynnissä 79 000 eurolla läheltä Harjavallan keskustaa. Lämpiää öljyllä ja ilmalämpöpumpulla. Pihassa lämmitettävä uima-allas.

Oman kodin ostajat etsivät ekologisuutta ja energiatehokkuutta. Taloja, joissa on maalämpö, ilmalämpöpumppu tai puulämmitys.

Sähköhuoli on niin suurta, että jopa öljylämmitteinen talo kiinnostaa enemmän kuin hyväkuntoinenkaan suorasähkölämmitteinen talo, Anttila kertoo.

Kulkuyhteydet ovat toinen iso pohdinnan aihe. Sadan tonnin myyntikohteiden yhdistävä tekijä on sijainti. Pääkaupunkiseudulta tai vaikkapa Tampereen ympäristöstä ei vakituiseen asumiseen sopivia rivi- tai omakotitaloja löydy.

– Kauppa käy yhä. En ole 27 vuoden urani aikana myynyt enemmän asuntoja kuin nyt koronan jälkeisinä vuosina. Pääkaupunkiseudulta ostetaan kakkosasuntoja maalta rauhallisilta paikoilta paljon, Anttila kertoo.

– Nyt on ostajan markkinat. Perikunnat ovat heränneet myymään taloja. Niissä ajatellaan, että jos korkotaso vielä nousee, niin nyt on hyvä sää luopua kiinteistöistä.

Isollekin perheelle riittävä, 208 neliön omakotitalo lähellä Kihniön keskustaa, on myynnissä vain 89 000 eurolla. Talo on rakennettu 1990-luvulla. Se on ollut myynnissä jo pari vuotta, koska alue on myynnillisesti hankala, hintaa on laskettu paljon.

Talo lämpiää sähköllä, mutta olohuoneessa on iso varaava takka. Lattiat ovat muovimattoa.

Solid Housen toimitusjohtaja Leena Tuijula miettii, että ihmiset tuntuvat olevan jopa sekaisin ajatuksineen siitä, mitä nyt pitäisi tehdä. Ostaa, odottaa tai elää kuten ennenkin.

– Ensin ostettiin kaupunkikeskustojen yksiöitä, sitten kuului ostaa isoja taloja etätyöaikoina. Vain pari vuotta ja täysjarrutus, ne samat talot joita kiljuen ostettiin, vaikka Vantaalla, joissa oli sähkölämmitys. Kyllä niitäkin ostetaan mutta mietitään tarkemmin remonttia ja oikeaa hintaa.

Tuijulan mielestä kovaa hinnanlasku ei vielä ole helppo havaita, koska kaupankäynti jumittaa. Ei näy suurta kuvaa.

Kiinteistönvälitysalalla tietysti kauppaa halutaan käytävän, mutta Tuijulalla on perusteita, miksi odottelu ei välttämättä tuota hyötyä. Nyt pystyisi ehkä saamaan parempia lainatarjouksia kuin keväällä, jolloin kauppa taas kiihtyy ja kilpailevia ostajia on liikkeellä.

– Tarjontaa on enemmän kuin aiemmin. Olin välillä sydän syrjällään kun kuumilla markkinoilla ostajat joutuivat tekemään viidessä minuutissa monen sadantuhannen euron päätöksiä.

Asuntojen hinnat eivät näytä laskevan niin paljon kuin syksyllä ennustettiin, osassa eivät lainkaan.

Sadan tonnin taloissa ainakin pintaremonttia yleensä joutuu tekemään, ja sijainti on syrjässä. Myynnissä näyttää olevan kohtalaisen muuttovalmiitakin, usein hieman pienempiä omakotitaloja. Poimitut esimerkit ovat tällaisia.

Esimerkiksi Uudellamaalla halvemmat omakotitalot ovat lähes poikkeuksetta 1980-luvulta tai vanhempia. Sisätilojen materiaalit ja kiinteät kalusteet voivat olla asuinkelvottomassa kunnossa.

Hintaluokassa myydään paljon projekteja. Eräs ’monien mahdollisuuksien’ kohde sijaitsee Kristiinankaupungissa. Idyllinen puutalo on rakennettu vuonna 1800.

Puutarhapiha, vaatimattomat ulkorakennukset, päätalossa tilaa 120 neliötä. Hintapyyntö 98 000 euroa. Talo vaatii vielä tarkempaa kuntokartoitusta rakenteisiin, koska tiedossa ei ole miten vanhat remontit on tehty.

Myynti-ilmoituksessa kerrotaan, että vanhat remontit eivät ”anna oikeutta talon sisäisen olemuksen mahdollisuuksiin” ja että talosta saa todella upean kodin "pienellä" remontilla.

Juha Blom, Otso LKV:n kiinteistönvälittäjä, kertoo että vuodenaikaan nähden kiinnostusta on ollut vanhalle talolle.

– Ostajaryhmä on kapea. Näin laajassa remonttikohteessa ostaja on todennäköisesti remonttialan ihminen. Periaatteessa talo on asumiskelpoinen, onhan niitä sellaisia elämäntapaihmisiä, jotka tykkäävät vaatimattomammastakin.

Vuonna 2000 rakennettu talo isolla tontilla sijaitsee 14 kilometriä Keuruun keskustasta. Hintapyyntö 109 000 euroa, neliöitä 127. Lattiassa on muovia, ja lämmityksessä öljy. Sadan tuhannen taloja on OP Kodissa myyty ihan mukavasti tänä vuonna, mutta vuodenvaihteessa hiljenee. Keuruun talo löytää kyllä uuden omistajan, kiinteistönvälittäjä Petri Vienola uskoo.

Punkalaitumella Pirkanmaalla 1980-luvun omakotitalo. Hintapyyntö 95 000 euroa, neliöitä 146. Lämmityksenä on sähkö ja apuna varaava takka ja ilmalämpöpumppu.

Vaajavirran vieressä remontoitu pieni 1950-luvun puutalo, jossa on talousrakennus vierashuoneineen ja pihassa grillikatos. Hintaa 110 000 euroa ja neliöitä 86.

Hyvin huollettua 123,5 asuinneliön omakotitaloa maalämmöllä myydään 109 000 eurolla Torniossa. Talo on rakennettu vuonna 1972.

Pomarkussa, Satakunnassa myyntiin tuli juuri uudella asuinalueella vuonna 2001 rakennettu omakotitalo.

– Todella voi saada näinkin hyviä taloja tässä hintaluokassa, eikä olla missään korvessa vaan Porin ja Kankaanpään välissä, Blom sanoo.

Hintapyyntökin jo viestii siitä, että remontoitavaakin löytyy, myynti-ilmoituksessa kerrotaan.

Remontoitavaa on talossa, mutta hintapyyntö vain 114 000 euroa 182-neliöisestä talosta komealla tontilla läheltä keskustaa.

– Etätyö mahdollistaa senkin, että voisi lähteä kallista taloa ja ostaa halvemman, ja päästä veloistaan.

Kauppaa tehdään, mutta noin neljänneksen vähemmän, Blom sanoo. Lokakuussa alkoivat sähkö ja korot näkyä.

– On luonnollista että moni miettii, miksi päivittäisi nyt sähkölaskunsa uuteen asuntoon, tai asuntolainakorkonsa kalliimpaan. Ja on yleistä varovaisuutta niilläkin, joilla ei ole välttämättä syytäkään.

– Sähkölämmitteisiä vanhalla tekniikalla tehtyjä taloja on ollut vaikeampi myydä, mutta etenkin jos on ollut varaava takka ja ilmalämpöpumppu, kauppoja kyllä syntyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?