Sähköyhtiöille sataa kuraa lukijoilta

Lukijat kertovat jopa kymmenkertaisista korotuksista ja niiden seurauksista.

Lukijat eivät säästelleet sanojaan sähköyhtiöiden terveisissä

27.11.2022 19:14

Sähkölaskujen piina pahenee pakkasten kiristyessä, ja potutuskäyrän kasvu näkyy niiden kuluttajien kommenteissa, jotka ovat jo joutuneet valtavien korotusten kohteeksi erityisesti tiukassa taloustilanteessa.

Lukijoille tehty Taloussanomien kysely kasvaneista sähkölaskuista keräsi peräti 847 vastausta, ja sadoissa kuulsi kiukku tai harmistus.

Heistä vajaa puolet, 367 oli vaihtanut sähkösopimusta, suurin osa vielä ei.

Käytännössä kaikilla sopimusta vaihtaneilla korotukset olivat isoja, monilla valtavia.

Lukijoilta kysyttiin sopimuksen tyyppiä, sen vaihtamista, hinnan korottamista ja laskun maksamisen vaikeutta.

– Helvetisti, nousua kuvattiin siistimmän pään kielellä.

Kuusamolaisella naisella sähköenergian hinta nousi viidestä sentistä 48 senttiin kilowattitunnilta. Kyse on kymmenkertaisesta korotuksesta.

– Suuria vaikeuksia, puoli taloa peruslämmöllä vain 10 asteessa, nainen vastaa kysymykseen siitä, onko hänellä vaikeuksia selvitä laskusta.

600–900 prosentin korotuksia oli monilla.

– On, noin 10 kertaistuneet. Lokakuussa 482 euroa, marraskuussa menee yli 500 euron ja joulu- ja tammikuu reilusti yli 500:n. Sähkölaskut lähes 1/3 eläkkeestä!

– Joudun talvikuukausina hyödyntämään asuntolainan joustoa eli maksan vain korkoja asuntolainasta, jotta saan sähkölaskut maksettua.

– Kyllä (on vaikeuksia). Olemme keskituloisia, asumme sähkölämmitteisessä talossa. Hinta kun tulee moninkertaistumaan niin saa miettiä, että mistä tinkii. Luultavasti lasten pitää lopettaa harrastaminen tämän takia.

– Kaikesta joudutaan säästämään. Esimerkiksi lapsien harrastukset laitettiin talveksi tauolle. Syödään vain yksi lämmin ateria kotona päivässä. Talven lomareissut peruttiin.

Laskut kouraisevat myös opiskelijoita.

–  Opiskelijan näkökulmasta sähkön hinnan nousu tuntuu todella paljon. Minulla on lisäksi kalliit lääkitykset, joten käytännössä kaikki rahat menevät pelkästään elämiskustannuksiin.

Yhden vastanneen mukaan hänen palkkansa ei riitä laskuihin, jolloin pankista pitänee hakea lainaa. Lainanlyhennyskuukausiin kertoi moni turvautuvansa.

– Konkurssi tulee kun pakkaset alkaa. Olen ok-palkkaisissa töissä, silti palkkani (verojen jälkeen) ei tule riittämään sähkölaskun maksamiseen. Vuosikulutus piirua vaille 30 000 kilowattituntia.

Arviolta enemmistö vastanneista kertoi säästötoimista ja vaikeuksista, mutta kertoi myös silti ainakin toistaiseksi pärjäävänsä.

Niitä jotka kertoivat vaikeuksista, oli enemmän kuin vastaajia joilla ei ollut ongelmia. Hyvin monella mitään erityisiä maksuvaikeuksia ei ollut.

Vastausten laaja kirjo todisti jälleen jo paljon esillä ollutta ongelmaa: kuluttajat ovat äärimmäisen erilaisessa asemassa keskenään. Oli niitä, joihin sähkökriisi ei vaikuta mitenkään, ja toisaalta hyvinkin epätoivoisilta vaikuttavia vastaajia.

– Ei (ole vaikeuksia maksaa), mutta vain hyväpalkkaisen työn ansiosta.

– Onneksi ei, talossa kaukolämmitys. Maksamme vain käyttösähköstä kaksiossa.

– Ei, mutta kyllä se muusta kulutuksesta vähenee. Eli lamaahan tämä enteilee, kun on pakko vähentää ravintoloissa käyntiä, vaatteiden ostoa, ulkomaanmatkoja ja niin edelleen.

Eräs lukija kertoo, että he yrittävät lämmittää puilla niin pitkään kuin vain mahdollista. ”Nyt mennään rajoilla sillä talo ei enää lämpene riittävästi. Sähköuunia ei enää ole käytetty. Suihkussa menee max. 2 minuuttia. Pesukonetta käytetään kerran viikossa.”

– Kirpaisee ja kaikesta muusta kulutuksesta on säästettävä, toinen vastaaja tiivisti.

”Helen tekee ennätystulosta”

Vajaalla 400 vastanneella oli määräaikainen sopimus, vajaalla 300 toistaiseksi voimassa oleva ja pörssisähköä osti parisataa.

– Pörssisähköön siirtyessä kulutus ja lasku on pienentynyt huomattavasti, eräs lukija kertoo.

– Lokakuussa, kun Fortum nosti hintoja, oli summa suurempi kuin elo-syyskuun lasku kokonaisuudessaan. Marraskuun alussa vaihdoin pörssisähköön ja nyt näyttää, että sen avulla marraskuu pysyy kohtuuden rajoissa. Olemme myös muuttaneet paljon tapoja, joten olemme myös saaneet kulutusta pienemmäksi. Tällä hetkellä muutos vuoden takaiseen on lähes -400 kilowattituntia marraskuun osalta.

Muutoin pörssisähköön vaihtaneet kertoivat moninkertaisista korotuksista ja purkivat harmiaan vanhaan sähkösopimukseen nähden. Osa kehui pörssisähköä kuitenkin pienemmäksi pahaksi kiinteiden hintojen sopimuksiin verrattuna.

– Ennen oli 5,29 senttiä, lokakuussa vaihtui 43 senttiin. Lokakuun lopussa vaihto pörssisähköön ja siellä nyt keskimääräinen hinta 22 senttiä, eräs vastaaja kertoi.

Sähköyhtiöille sateli kuraa.

– Sähkön hinta on kymmenkertaistunut. Samaan aikaan Helen tekee ennätystulosta yksityisten kuntalaisten kustannuksella. Kunnallisen sähköyhtiön tulisi tuottaa palveluita, ei ryöstää osaa kuntalaisista ja sitten tulouttaa saatu ryöstösaalis muiden kuntalaisten hyväksi.

– On tietenkin (vaikeuksia maksaa laskuja), kun käyttöön jää Turku Energian lieron toiminnan takia 500 euroa vähemmän.

Talvi pelottaa omakotitaloasukkaita.

– Ei, mutta kaalittaa energiayhtiöiden tahkomat voitot. Se ei ole oikein! Energian hinnan pitäisi olla Suomessa sama kaikkialla. Mäntsälässä Nivos on piiloverottaja, koska omistaa kaiken kunnallistekniikan. Veloitukset ovat suuria, ja sitten on rakennettu kaksi jäähallia ja Nivos pääomistajina.

– Ja niin kuin sähköyhtiöt lupasivat, että arvonlisäveron alennus vaikuttaa suoraan kuluttajien sähkölaskun. Ainakaan sähköyhtiö Väre ei tuo kuluttajille veron alennusta, vaan nostaa hintoja (tammikuussakin). Kerää ilmeisesti itselleen kunnon voitot ja me kuluttajat ollaan voimattomia.

– Pelle-touhua on sähkövähennykset ja arvonlisäveron pienennykset. Auttavat vain niitä jotka jo nyt maksavat suuria sähkölaskuja. Sähköä myyvien yritysten hinnan korotuksiin olisi puututtava ja purettava kaikki ääliösopimukset, vaikka yksipuolisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?