Talven pahimmat uhkakuvat saattavat jäädä toteutumatta

Suomen tulevan talven energianäkymät ovat kohtuulliset. Ongelmia voi tulla, mutta ei ylitsepääsemättömiä, Energiateollisuuden toimitusjohtaja arvioi.

Fortumin Meri-Porin voimalalle voi olla tulevana talvena käyttöä.

24.11. 13:16

Sähkön riittävyys tulevana talvena on tämän hetken polttavimpia puheenaiheita. Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän viesti on kuitenkin rauhoittava: pahimmat uhkakuvat eivät näyttäisi toteutuvan.

Tämä koskee myös ennakoitua kiertäviä sähkökatkoja.

– Itse sanoisin niin, että se ei ole todennäköistä, mutta mahdollista, Leskelä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Energiateollisuus järjesti tänään tilaisuuden, jossa järjestön toimitusjohtaja ja asiantuntijat esittelivät alan näkymiä.

Leskelä kehotti kaikkia varautumaan sähkökatkoihin ja kuuntelemaan viranomaisten mahdollisia ohjeita sähkönsäästöön.

Jos ei suuria yllätyksiä ilmene, niin Suomen osalta sähkön hintakriisin pitäisi olla Leskelän mukaan ohimenevä asia. Oleellista on tulevasta talvesta selviäminen. Olkiluoto 3:n viivästyminen ja Venäjän sähköntuonnin loppuminen hankaloittavat tilannetta.

– Tämä on vähän tällainen yhteinen harjoitus.

Leskelä myönsi, että on mahdollista, että jotkut sähköyhtiöt ovat tehneet hyviä voittoja nykyisen markkinatilanteen mukana.

EU:n energiaministereiden syksyllä päättämä energiayhtiöiden ylisuurien voittojen verottaminen on hänen mukaansa kuitenkin käytännössä vaikeaa.

Komission ehdottama määräaikainen tuottokatto olisi 180 euroa tuotettua megawattituntia kohden. EU-maat päättävät itse verottamisen käytännön toteutuksesta. Kertyneet tulot pitäisi ohjata tavalla taikka toisella korkeista sähkön hinnoista kärsiville kuluttajille, esimerkiksi tukien muodossa.

– EU:n asetus oli niin kelvoton, että todennäköisesti yksikään maa ei pysty sitä sen muotoisena toimeenpanemaan.

Valtiovarainministeri Annikka Saarikko (kesk.) kertoi Uutissuomalaiselle, että energiayhtiöiden voittojen lisävero astuisi voimaan jo vuodenvaihteessa. Sitä on tarkoitus kerätä ensi vuoden ajan.

Leskelän mukaan hallituksen poliittinen tarkoitusperä on ymmärrettävä. Valtiovarainministeriön valmistelemassa esityksessä kiinnostaa veron käytännön toteutus.

– Meidän kannaltamme kiinnostavaa on se, miten tätä veroa kohdennetaan, millaista verotuottoa sillä mahdollisesti tavoitellaan ja miten erilaisia tuottajia käsitellään.

Venäjä-riippuvuudesta on energiassa päästy eroon vauhdilla. Ennen Venäjän hyökkäystä Suomen energiasta yli 30 prosenttia tuli itänaapurista, ja nyt osuus on kutistunut vaivaiseen puoleen prosenttiin.

– Se, että meillä on näin monipuolinen energiajärjestelmä mahdollisti näinkin kivuttoman irtautumisen venäläisestä energiasta, Leskelä sanoi.

Puoli prosenttia tulee sen takia, että valtionyhtiö Gasum on tuonut Venäjältä nesteytettyä maakaasua laivalasteittain pitkien sopimustensa johdosta.

– Pitkät sopimukset ovat sellaisia, ettei niitä voida yksipuolisesti katkoa, Leskelä totesi.

Euroopassa tuotetaan yhä paljon sähköä kaasulla, mikä on nostanut sähkön hintaa. Vaikutus on ulottunut myös Pohjolaan.

– Tilanne on kuitenkin parantunut siihen nähden, mikä näkymä oli vielä kaksi kuukautta sitten, Leskelä sanoi.

Maakaasun hintataso on laskenut nyt kolmannekseen siitä, mitä se syksyllä ylimmillään oli. Tämä sekä parantunut vesitilanne ja sähkönsäästö ovat näkyneet sähkön hintatasossa Pohjoismaissa.

– Näyttäisi siltä, että ensi vuoden aikana hintataso tulisi jo merkittävästi alemmaksi eikä seuraava talvi olisi enää niin korkea, Leskelä sanoi.

Suomi on kuitenkin edelleen huippukulutustilanteissa tuonnin varassa eikä siirtoyhteyksien kapasiteetti riitä, mikä näkyy Suomen sähkönhinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?