Taloyhtiöt voisivat alentaa energiakustannuksia melko pienillä toimilla

Jo ilmanvaihdon puhdistaminen ja lämmityksen säätö voivat alentaa taloyhtiöiden energiakustannuksia, Kiinteistöliitto sanoo.

Kiinteistöliiton mukaan jo suhteellisen pienet toimenpiteet parantavat asumisviihtyvyyttä.

24.11. 8:44

Taloyhtiöt voivat parantaa energiatehokkuuttaan ilman suuria remontteja eli myös perinteisin huollon ja ylläpidon keinoin. Tämä tulee ilmi Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemästä kyselystä.

Esimerkiksi ilmanvaihdon puhdistus- ja säätötöillä sekä lämmityksen perussäädöllä ja asetusarvojen kohdilleen laittamisella päästään jo pitkälle.

– Perusasioiden kunnossa pitäminen on tärkeää niin viihtyvyyden kuin asumiskustannusten kurissa pitämiseksi. Kyselyn tulokset osoittavat, että taloyhtiöt voisivat melko pienillä toimenpiteillä saada näissä asioissa tuloksia aikaan, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy tiedotteessa.

Sisäilman laatua talviaikaan moitti lähes 40 prosenttia vastaajista. Kolme keskeisintä syytä olivat kuivuus, vetoisuus ja tunkkaisuus. Noin 27 prosenttia vastaajista valitti sisäilman laatua kesäaikaan.

– Vastaajista ne, joiden taloyhtiössä oli koneellinen tulo-poisto-ilmanvaihto, pitivät sisäilman laatua sekä talvella että kesällä parempana kuin painovoimaisella tai koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa taloyhtiöissä, Pylsy sanoo.

Lähes joka neljäs vastaaja ei kokenut huoneilman lämpötiloja sopivina talvisin. Ongelmana pidettiin liian korkeita ja taloyhtiön asuntojen välillä vaihtelevia lämpötiloja.

Lähes 70 prosenttia vastaajista puolestaan arvioi, että huoneilman lämpötilat olivat omassa taloyhtiössä liian korkeita kesäisin. Reilut 20 prosenttia oli sitä mieltä, että tämä ongelma esiintyi kaikissa taloyhtiön asunnoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?