Jopa tuhansia euroja sukanvarressa – näin paljon suomalaisilla on nyt käteistä

Taloussanomien kyselystä ilmenee, että moni suomalaisista on nostanut satoja euroja käteistä pahan päivän varalle.

Monet suomalaiset ovat laittaneet suuria määriä käteistä säästöön sähköisten maksuongelmien varalta.

29.10.2022 17:45

Euroopassa on eletty epävakaita aikoja helmikuusta lähtien, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan.

Käytännössä hyökkäyksen alusta alkaen Suomessa on noussut huoli siitä, millaisia mahdollisia vaikuttamisen keinoja itänaapurimme voisi täällä käyttää.

Suomen haettua sotilasliitto Natoon odotuksena oli, että Venäjän hybridivaikuttaminen kiihtyisi myös täällä. Syksyllä iskettiin Venäjältä Saksaan johtaviin Nord Stream -kaasuputkiin, mikä nosti yhä enemmän esiin huolen siitä, että myös Suomen infrastruktuuri voi tulevaisuudessa olla kohteena.

Ihmisiä on kehotettu varautumaan mahdollisiin sähkökatkoksiin, internetin alasajoon tai ongelmiin pankkiliikenteessä hankkimalla kotiinsa sekä ruokaa, että käteistä.

Taloussanomat kysyi lukijoiltaan, ovatko he varanneet käteistä ja kuinka paljon? Noin 4 800:sta kyselyyn vastanneesta 86 prosenttia kertoi varanneensa käteistä ongelmatilanteiden varalle.

45 prosenttia, eli lähes puolet ”kyllä” vastanneista, sanoo varanneensa käteistä yli 500 euron edestä. Toiseksi yleisin vastaus oli 300–500 euroa, jonka oli laittanut sukanvarteen 17 prosenttia käteistä varanneista.

13 prosenttia ”kyllä” vastanneista kertoi varanneensa käteistä 20 euroa tai vähemmän.

Lue lisää: Näin kävisi, jos kaikki maksaisivat yhtäkkiä käteisellä

Tulos on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Suomen Pankin maksujärjestelmät-osaston päällikkö Päivi Heikkinen arvioi Taloussanomille aiemmin, että moni pärjäisi enimmillään sadalla eurolla muutaman päivän tai viikon, jos maksukorttia tai muita sähköisiä maksutapoja ei voisi käyttää.

– Kotivara ei tarkoita, että kotiin pitäisi ryhtyä säilömään suuria summia, Heikkinen sanoi.

Vaikka lähes kaikilta löytyi käteistä joko kotoa tai lompakosta, suurin osa vastaajista ei ole aktiivisia käteisen käyttäjiä. 32 prosenttia vastanneista ei käytä normaalisti käteistä ollenkaan ja 46 prosenttiakin vain harvoin.

Miksi osa ei sitten ole varannut käteistä ollenkaan? Moni kertoi, ettei rahaa yksinkertaisesti jää yli arkipäivän menoista sen vertaa, että sen voisi laittaa kaikelta varalta säästöön.

– Elämme kädestä suuhun. Lapsiperheen arki omakotitalossa. Vartijan palkasta ei säästettävää jää, sanoi 33-vuotias mies Pieksämäeltä.

– Kelan päivärahasta ei jää mitään sukanvarteen, ei edes kotivaraa, kun muutenkin olen rahaton kaksi viikkoa joka kuukausi, 59-vuotias nainen Jyväskylästä kertoi.

Osa taas ei usko, että tilannetta, jossa pitäisi pärjätä vain käteisellä, tullaan näkemään.

– En usko juurikaan siihen, että ajaudutaan tilanteeseen, jossa kortit ei toimi, 59-vuotias mies Petäjävedeltä totesi.

– Koen, että media lietsoo paniikkia ja ei ole syytä huoleen, sanoi 41-vuotias nainen Helsingistä.

Lue lisää: Asiantuntijalta selvät ohjeet: Tämän verran kotona pitäisi olla käteistä

Millaisiin tarpeisiin käteistä on sitten varattu? Monet kertovat säilyttävänsä käteistä sillä silmällä, että sillä pärjäisi tietyn ajan, oli kyseessä sitten viikko tai pidempi ajanjakso.

– Kyllä tuolla 500 eurolla jokunen viikko menee bensakuluineen, jos katsoo mitä ostaa kaupasta ja ostaa reilusti kerralla niin ettei tarvitse ajella ylimääräisiä ajoja, Virroilla asuva 35-vuotias nainen kertoi.

– Ainakin ruokaan ja bensaan kahdeksi viikoksi ja muihin äkillisiin tarpeisiin kahden aikuisen taloudessa, jossa lisäksi kaksi koiraa ja kaksi kissaa, sanoi Riihimäellä asuva 40-vuotias nainen, joka kertoi varanneensa käteistä 1 500 euron edestä.

Moni on varannut käteistä myös sitä varten, että se riittäisi tilanteessa, jossa Suomesta on paettava muualle.

– Evakkomatka Ruotsiin ja tarvittaessa Norjaan, sekä muutaman kuukauden asuminen ja eläminen siellä, perusteli 42-vuotias mies Turusta, joka kertoi säilöneensä yli 10 000 euron edestä käteistä.

– Lentolippuihin, vuokraan ja ruokaan ulkomailla, sanoi 60-vuotias mies, jonka mukaan hänellä olisi säästössä 20 000 euroa käteistä.

– Aika pitkään riittää, toivottavasti tarvittaessa pääsee jopa ulkomaille lasten kanssa, arvioi 3 500 euroa käteistä säästänyt 52-vuotias mies Turusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?