Elon Muskin Ukraina-lausunnot vihastuttavat suomalaisia Tesla-omistajia – ”Myyn pois”

Miljardöörin rauhanesitykset ovat saaneet kielteisen vastaanoton.

Elon Muskin Ukraina-esitykset ovat vihastuttaneet muun muassa Mika Ihamuotilaa ja Jari Sarasvuota.

15.10.2022 12:23

Amerikkalaisen sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin Ukrainaa koskevat kommentit ovat aiheuttaneet maailmalla runsaasti reaktioita, samoin Suomessa.

Monet suomalaiset julkisuuden henkilöt ovat tuohtuneet Muskin ratkaisuehdotuksista Ukrainan sodan päättämiseksi.

Musk on muun muassa ehdottanut, että Venäjän vuonna 2014 Ukrainalta valloittama Krim tunnustettaisiin virallisesti Venäjän osaksi. Lisäksi hän on esittänyt YK:n valvomaa kansanäänestystä Venäjän Ukrainalta valloittamilla alueilla.

Muskin ajatukset herättivät jo viime viikolla vastareaktion muun muassa tekstiili- ja designyritys Marimekon hallituksen puheenjohtajassa Mika Ihamuotilassa. Hän kertoi aikovansa myydä Tesla-autonsa.

Myös muut tunnetut suomalaiset ovat arvostelleet Muskin rauhanhierontaa. Näihin kuuluvat yrittäjä Jari Sarasvuo sekä jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola.

Sarasvuo ilmoitti myyvänsä Teslansa pois ja Kummola kertoi, ettei aio ikinä ostaakaan sellaista.

Muskin kommentit ovat herättäneet ihmetystä. Amerikkalaisen politiikan tutkija Ian Bremmerin mukaan Musk oli keskustellut ennen ulostulojaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, mutta tämän Musk itse kielsi.

Musk on myös esittänyt CNN:n mukaan, että Yhdysvaltain puolustusviranomaisten pitäisi maksaa, jotta Muskin avaruusyhtiö SpaceX jatkaisi satelliittien avulla ylläpidettävää internetverkkoa Ukrainassa.

Starlink-verkon kautta pidettävät yhteydet ovat olleet tärkeitä Ukrainan armeijalle, kun muut yhteydet eivät toimi. Tähän asti SpaceX on lahjoittanut tukiasemia Ukrainalle. Niiden rahoittamiseen ovat osallistuneet myös Yhdysvaltain hallinto, eräät Euroopan maat ja yksityiset lahjoittajat.

Kuluja tulee terminaalien ohella myös verkon ylläpidosta. Muskin mukaan tämä on maksanut SpaceX:lle tähän mennessä yhteensä 80 miljoonaa dollaria. Vuoden loppuun mennessä kulut ylittävät 100 miljoonaa dollaria, mikä on hänen mukaansa liikaa.

Aiemmin Muskin Ukraina-kommenteista ja suomalaisten reaktioista ovat kertoneet muun muassa Kauppalehti ja Iltalehti.

Juttua korjattu 17.10 kello 17.02. Elon Musk ei ole Teslan perustaja vaan toimitusjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?