Ennätyksellinen korotus tulossa – jos oma eläkeikä on lähellä, toimi näin

Kukaan meistä ei tiedä paljonko elinpäiviä on jäljellä ja kuinka pitkään ansaittua eläkettä ehtii nauttia, Ilmarisen toimitusjohtaja kirjoittaa.

Indeksikorotuksesta hyötyy, jos eläke on alkanut tämän vuoden puolella.

11.10.2022 12:29

Korkean inflaation eli kuluttajahintojen nousuvauhdin johdosta eläkkeet nousevat ensi vuoden 2023 alusta ennätyksellisen paljon, tämänhetkisen arvion mukaan noin 6,5 prosenttia.

Mikäli suunnittelee eläkkeelle jäämistä vuodenvaihteen tienoilla, tämä kannattaa ottaa huomioon.

– Jos oma eläkeikä on lähellä, eläketurvasta kannattaa olla nyt erityisen kiinnostunut, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen kirjoittaa vakuutusyhtiön blogissa.

Indeksikorotuksesta hyötyy, jos eläke on alkanut tämän vuoden puolella, viimeistään joulukuun alussa.

Lue lisää: Osa eläkeläisistä hyötyy työeläkkeen super­korotuksesta muita enemmän – katso, paljonko eläkkeestä jää verojen jälkeen käteen

Korotusprosentti on Eläketurvakeskuksen (ETK) arvio. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa ensi vuoden työeläkeindeksit ja palkkakertoimen lokakuun lopulla.

ETK ja työeläkeyhtiöt ovat avanneet tilannetta esimerkin avulla.

Indeksikorotuksen saa myös osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen, jonka hakeminen tuli mahdolliseksi vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.

Yllättävän moni eläkeikää lähestyvä, 61 vuotta täyttänyt ei ole Pölösen mukaan edes tietoinen mahdollisuudestaan nostaa osittaista vanhuuseläkettä ja jatkaa töissä samaan aikaan.

– Usealle asiakkaalle olen todennut, että mikäli itse olisin jo täyttänyt 61 vuotta, niin todennäköisesti alkaisin joulukuussa nostamaan osittaista varhennettua vanhuuseläkettä ja jatkaisin työelämässä täysillä vanhuuseläkeikään ja kenties sen ylikin, sikäli kun terveyttä riittää, Pölönen kirjoittaa.

– Kukaan meistä ei tiedä paljonko elinpäiviä on jäljellä ja kuinka pitkään ansaittua eläkettä ehtii nauttia.

■ Toisin kuin pankkitalletukset tai sijoitukset, tuleva eläke on Suomessa automaattisesti suojattu inflaatiolta.

■ Eläkkeelle siirryttäessä työuran aikana kertynyt eläke tarkistetaan sen hetkiseen hintatasoon palkkakertoimella, jossa palkkojen muutoksen osuus on 80 prosenttia ja hintojen muutoksen 20 prosenttia.

■ Maksussa olevia eläkkeitä taas korotetaan vuosittain eläkeindeksillä, jossa hintojen muutoksen osuus on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia.

■ Suomalaisten keskimääräinen eläke oli viime vuonna 1784 euroa.

■ Kun eläkkeellä ollaan keskimäärin reilut 20 vuotta, on eläkkeen arvo keskimäärin lähes puoli miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?