Asuntojen hintojen ja vuokrien kehityksessä hurjat erot EU:ssa – kolmessa maassa laskua

Muutamassa maassa asuntojen hinnat ja vuokrat ovat jopa laskeneet kuluneiden runsaan kymmenen vuoden aikana.

Suomessa asuntojen hinnat ovat runsaassa kymmenessä vuodessa nousseet runsaan viidenneksen.

7.10. 18:15

Euroopan unionin (EU) tilastokeskus Eurostat on koonnut tietoja asuntojen hintojen ja vuokrien muutoksesta vuoden 2010 ja kuluvan vuoden toisen neljänneksen välillä.

Euroalueella asuntojen hinnat ovat tarkasteluajanjaksolla nousseet yli 40 prosenttia ja vuokrat lähes viidenneksen. Koko EU:n alueella hinnat ovat keskimäärin nousseet liki puolella, mutta vuokrien nousu on jäänyt euroalueen tavoin alle viidennekseen.

Yllä mainitut muutokset ovat keskimääräisiä muutoksia eivätkä siten kerro eri maiden välisistä suurista eroista hintakehityksessä. Tarkasteluajanjaksolla asuntojen hinnan nousivat 24 jäsenmaassa, mutta laskivat kolmessa jäsenmaassa.

Suomessa hintojen muutos oli suhteellisen maltillista asuntojen kallistuessa runsaan viidenneksen ja vuokrien hiukan yli 30 prosenttia.

Virossa muutokset olivat rajuimpia asuntojen hintojen lähes kolminkertaistuessa vuodesta 2010 vuoden 2022 toiseen neljännekseen. Vuokrien nousu oli tätäkin vauhdikkaampaa niiden kallistuessa 210 prosenttia.

Asuntojen hinnat yli kaksinkertaistuivat myös Unkarissa, Luxemburgissa, Latviassa, Liettuassa, Tsekissä ja Itävallassa.

Sitä vastoin asuntojen hinnat laskivat Kreikassa liki neljänneksen, Italiassa kahdeksan prosenttia ja Kyproksella kuusi prosenttia.

Vuokrat vastaavasti nousivat 25 EU-maassa ja laskivat vain kahdessa jäsenmaassa. Kreikassa vuokrat laskivat 24 prosenttia ja Kyproksella hitusen. Vastakkaisella laidalla vuokrat nousivat 214 prosenttia Virossa, 139 Liettuassa ja 82 Irlannissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?