Pärjäätkö, jos tulee sähkö­katko? Etenkin kaksi tavaraa syytä pitää valmiina

Ukrainan sodan myötä tullut energiakriisi koskettaa enemmän tai vähemmän kaikkia kotitalouksia Suomessa.

6.10. 12:10

Moni odottelee tulevaa talvea pelolla ja kauhulla, mitä tulee sekä tuleviin sähkölaskuihin että mahdollisiin sähkökatkoihin.

Talotekniikka- ja kiinteistöpalveluyritys ARE:n asiantuntija Harri Launo jakaa yrityksen tiedotteessa vinkin, kuinka juuri sähkökatkoihin kannattaa varautua niin kotona kuin työpaikalla.

– Ympäristössämme moni asia on sähkön varassa. Sähkökatkot eivät vaikuta ainoastaan niihin, joiden kodit ja työpaikat lämpenevät sähköllä, vaan meihin kaikkiin, Launo ruotii ja muistuttaa.

– Jo muutaman tunninkin täydelliset sähkökatkot vaativat varautumista, Launo toteaa.

Ennakoitu sähköpula ei suinkaan ole ainoa syy sähkökatkoihin, esimerkiksi syysmyrskyt ja tekniset viat voivat aiheuttaa katkoja. Siksi niihin on syytä varautua aina.

Sähkökatkoihin varautuminen ja niiden ennakoiminen voi asiantuntijan mukaan tapahtua niinkin yksinkertaisesti kuin seuraamalla ensi talvena sääennusteita.

– Uskon, että sääennusteiden seuraamisesta tulee ensi talvena kansanhuvia. Pitkät pakkasjaksot nostavat katkosten riskiä.

– Vaikka kyse on niin sanotuista ennakoiduista jakelunkeskeytyksistä, niin kyllä niistä todennäköisesti saadaan aika myöhään varoitettua kansalaisia.

Hänen mukaansa todennäköiset katkokset tulevat ajoittumaan aamuun kello 7–10 ja iltaan 17–20 välille sen vuoksi, että kyseiset ajat ovat sähkön kulutushuippuja.

Asiantuntijan vinkit kotiin ja työpaikalle ovatkin seuraavat.

1. Varaudu pimeään

Sähkönjakelun keskeytykset tulevat todennäköisesti ajoittumaan kylmimpään ja samalla pimeimpään vuoden- ja vuorokaudenaikaan, jonka vuoksi on syytä miettiä, kuinka pimeässä liikutaan.

Launo muistuttaa, että laajoissa sähkökatkoksissa pimenee kotikadun lyhtypylvään valaistuksen lisäksi käytännössä koko kaupunginosa.

– Onneksi nykyään meillä on taskulamppu matkapuhelimissa, joten se kannattaa pitää käden ulottuvilla ja ladattuna.

Taskulamppu ja otsalamppu ovat hyödyllisiä apuvälineitä sähkökatkon aikana. Huolehti myös, että niihin soveltuvia paristoja on saatavilla.

2. Käytä kännykkää viisaasti

Myös kännyköiden akut tarvitsevat luonnollisesti sähköä, mutta niin tarvitsevat myös matkapuhelinverkot.

Asiantuntija muistuttaakin, että useita tunteja kestävissä sähkökatkoissa olisi tärkeää pitää matkapuhelinverkot vapaina suoratoistopalveluita tärkeämpien asioiden edessä.

– Matkapuhelinverkot eivät pysy todennäköisesti kovin pitkään pystyssä. Lisäksi verkot kuormittuvat, jos kaikki katselevat Netflixiä samaan aikaan. Jätetään hätäpuheluille siis tilaa, Launo penää.

Kännykät tarvitsevat sähköä akkuja ladatessa. Asiantuntija muistuttaa, että kännyköiden käyttö syö myös matkapuheliverkkoa, joka voi vaikeuttaa pahimmassa tapauksessa hätäpuhelujen perille menoa,

3. Suosi hyötyliikuntaa

Sähkökatkojen myötä myös hissit lakkaavat toimimasta. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että hissin sijasta voisi käyttää portaita.

– Näin vältyttäisiin tilanteilta, joissa hisseihin jäädään jumiin ja huoltoyritykset ruuhkautuvat, Launo järkeilee.

Pidä ovet ja ikkunat suljettuina kylmällä ilmalla.

4. Pidä kylmä ulkona

Sähkökatkon iskiessä myös sähköllä toimivat ovet ja portit lakkaavat toimimasta. Tästä syystä ovien on hyvä olla kiinni silloin kun niitä ei käytetä, jotta sähkökatkon iskiessä ovi ei ole auki ja kylmä viima pääsisi vapaasti sisään.

– Jos ovet jäävät auki esimerkiksi taloyhtiön tai työpaikan parkkihalliin, eikä niitä saa itse suljettua, pitää asiasta ilmoittaa huoltoyhtiölle, Launo muistuttaa.

Varaa kotiin pitkän sähkökatkoksen varalle: Puulämmitys, kuivia puita, tulitikkuja, myrskylyhty, kynttilöitä, retkikeitin, taskulamppuja, varaparistoja ja paristotoiminen radio.

5. Muista, että sähköt myös palaavat

Pimeimmätkin hetket eivät kestää ikuisuuksia. Tämä on hyvä muistaa käytännön asioiden suhteenkin.

Esimerkiksi päällä ollut kahvinkeitin, hella tai uuni on ovat sähkökatkon jälkeen automaattisesti päällä. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos kukaan ei ole napsauttamassa laitteita pois päältä.

– Kannattaakin muistuttaa, että ”viimeinen sammuttaa valot”-sääntö pätee sähkökatkojen yhteydessä aivan kaikkiin laitteisiin. Kotona hyvä vinkki on, että jättää yhden lampun palaamaan – siitä huomaa, että sähköt ovat palanneet ja sitten voi jatkaa muitakin puuhiaan.

Paristoilla toimiva radio ja otsalamppu ovat tarpeellisia sähkökatkon aikana.

6. Paristoradio käyttöön

Nykynuorisolle paristokäyttöinen radio tuskin sanoo kauheasti mitään. ARE:n asiantuntija muistuttaa, että sellainen olisi kuitenkin edelleen hyvä löytyä jokaisesta kodista, jotta uutisten seuraaminen on mahdollista sen avulla.

– Radiosta on sähkökatkoksen pitkittyessä sekä hyötyä että huvia. Muita hyödyllisiä tarvikkeita ovat taskulamput, kirjat, käsityöt ja lautapelit – kaikki vanhanaikaiset tavat saada aika kulumaan.

Pukeudu lämpimästi.

7. Pukeudu säänmukaisesti

Sähkökatkon iskiessä myös lämmitys lakkaa toimimasta ja sekä tilanteesta että säästä riippuen sisälämpötilat voivat laskea radikaalistikin esimerkiksi ajoneuvoissa.

– Junat, metrot, ratikat – ne kaikki tarvitsevat sähköä. Jos sähkökatkot iskevät, niin kuin ne todennäköisesti iskevät, aamun ja alkuillan tunteihin, ne katkaisevat myös monien suomalaisten työmatkan.

Tämän vuoksi kannattaa mahdollisesti jopa ylipukeutua, että työmatka onnistuu myös kävellen pakkasilla, jos kulkuneuvot jättävät tiellä.

Myös mahdollisia kimppakyytejä kannattaa hyödyntää, jos siihen on mahdollisuus.

Samoin myös etätyöt voivat tulla jälleen kysymykseen niillä ihmisillä, joilla se on mahdollista.

8. Sähkökatkoista selviää

Vaikka sähkökatkot ovat ikävä asia ja vaikuttavat monien sen hetkiseen elämään ja toimiin, ei sähkökatkokset kuitenkaan useimmille aiheuta vaaraa.

– Pakastin pitää ruoat kylminä vuorokauden verran, jos sitä ei turhaan availla. Kylmällä säällä ruoat voi viedä myös parvekkeelle.

– On ollut hienoa huomata, miten laajasti ja sitoutuen suomalaiset ovat jo lähteneet toteuttamaan energiansäästötoimenpiteitä, joten uskon, että katkoksistakin selviämme, Launo valaa uskoa ARE:n tiedotteessa.

Lisää vinkkejä sähkökatkojen iskiessä löytyy muun muassa 72tuntia.fi -sivulta, joka on viranomaisten ja eri järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille.

Käynnissä olevat sähkökatkot näkyvät Energiateollisuuden ylläpitämästä sähkökatkokartasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?