Suomalaiset alkoivat varautua sähkökriisiin – nämä laitteet viedään nyt käsistä

Kaasulämmittimien suosio on lisääntynyt, mutta niiden käytössä täytyy olla tarkkana.

Kaasulämmittimet kiinnostavat nyt kuluttajia.

4.10. 6:45

Aiemmin kaasulämmitin on ollut yleinen hankinta mökille. Nyt kaasulämmittimiä ostetaan myös ihan tavallisiin koteihin, kun suomalaiset varautuvat energiakriisiin ja sähkökatkoksiin.

Kaasulämmittimiä maahantuovan Sunwindin maajohtaja Juha-Pekka Toivanen kertoo, että kaasulämmittimet viedään nyt käsistä.

– Kaasulämmittimien myynti on 4–5-kertainen vuoden takaiseen verrattuna.

Myyntipiikki tuli Toivasen mukaan yllätyksenä.

– Konkreettinen syy on, että ihmiset pelkäävät, että sähkö katkeaa. Kaasulämmitin on tilapäisratkaisu, jolla pärjää sähkökatkoksen yli. Se antaa lisäaikaa vuorokauden tai sen aikaa kuin säiliö kestää.

Kaasulämmitintä ei voi kuitenkaan laittaa huoletta pöhisemään samalla, kun ottaa itse tirsat, sillä sitä ei ole tarkoitettu jatkuvaan lämmittämiseen ja se vaatii koko ajan valvontaa.

Loppukesästä kysyntä oli sen verran vahvaa, että myimme varastot loppuun.

Broman Groupin apulaisjohtaja Karri Flemming kertoo, että kaasulämmittimissä oli myyntipiikki jo loppukesästä. Broman Groupin tytäryhtiö Motonet myy vain yhtä kaasulämmitintä, jota on mennyt tavallisesti kaupaksi tasaisesti ympäri vuoden.

– Loppukesästä kysyntä oli sen verran vahvaa, että myimme varastot loppuun. Lokakuussa tulee täydennystä. Heti kun tavaraa tulee hyllyyn, kysyntä jatkuu vilkkaana.

Flemming muistuttaa, että kaasun hinta ei ole kallistunut samassa suhteessa kuin sähkön.

– Kaikki puhuvat paljon sähkön hinnasta. Viikoittain nähdään, miten hinta nousee. Kaasulämmittimellä voi pitää peruslämpöä tai vähentää energiankulutusta.

Myös Puuilossa myynti on lisääntynyt.

– Kaasulämmittimiä myydään nyt sitä mukaa, kun niitä saadaan myyntiin, kertoo Puuilon osto- ja logistiikkajohtaja Markku Lampela.

Lampelan mukaan kaasulämmittimien myynti lisääntyy aina syksyllä, kun kylmät ilmat ovat tulossa. Tänä syksynä kysyntää on ollut selvästi aiempia vuosia enemmän. Lampela uskoo, että ihmiset varautuvat sähkökatkoksiin.

– Kaasulämmitin on aiemmin ollut perinteisesti kakkosrakennuksen lämmitin. Sinne ei haluta pysyvää kiinteää lämmitystä.

Ihmisiä kiinnostaa nyt sähkön hinta. Se näkyy ostokäyttäytymisessä.

– Läpi linjan kaikki mikä liittyy energian säästämiseen on nyt kovasti kysyttyä. Energian säästö on kaikkien huulilla ja ihmiset koettavat löytää energiaa säästäviä ratkaisuja. Kaikki mikä vähentää lämmönhukkaa tai mittaa energiankulutusta, kiinnostaa, kertaa Lampela.

Motonetin Flemming kertoo, että esimerkiksi ajastimien menekki on vuodenaikaan nähden runsasta. Yhä useampi laittaa esimerkiksi sähkölämmittimen ajastimen taakse.

– Kaasulämmitin on täysin valvottava lämmitysmuoto. Nyt esimerkiksi wifi-ohjattavien sähkölämmittimien suosio on lisääntynyt. Sillä voi valvoa etäältä esimerkiksi mökin lämpötilaa.

Sunwindin Toivanen kertoo, että monilla kaasulämmitin on ollut mökillä perinteisesti lisävarusteena. Sillä saa lämmön nopeasti nousemaan samalla, kun alkaa lämmittää esimerkiksi takkaa.

Omakotitalossa kaasulämmitintä käyttäessä kannattaa olla tarkkana, sillä usein omakotitalot ovat mökkejä tiiviimmin rakennettuja.

– Aina kun poltetaan jotain, happea kuluu ja huoneilma huononee, etenkin, jos rakennus on tiivis, Toivanen kertaa.

Palaessaan kaasulämmitin lisää myös huoneen kosteutta.

– Lyhyinä aikoina se ei haittaa mitään, mutta jos laitetta käyttää pitkään, kosteus voi tehdä harmia

– Kaasua on käytetty omakotitaloympäristössä kauaa ja käytetään edelleen ja ihmiset tunnistavat vaarat. Silti jonkinlainen kaasuhälytin on järkevää olla, Toivanen vinkkaa.

Asiasta kertoi aiemmin Talouselämä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?