Outokummulta miljoona­investointi Tornioon – kymmeniä uusia työpaikkoja

Outokumpu aikoo vähentää päästöjään käyttämällä teräksen valmistuksessa biokoksia, jota saadaan metsäteollisuuden jätteistä.

Kuvassa näkyvä Tornion terästehdas lukeutuu Suomen suurimpiin sähkönkäyttäjiin.

30.9. 9:23

Ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu aikoo investoida Tornion terästehtaiden yhteyteen rakennettavalle biokoksaamo- ja biometaanilaitokselle.

Investoinnin luvataan myös työllistävän. Hanke luo yhtiön mukaan kymmeniä uusia työpaikkoja Tornioon.

Investointitukihakemuksen suuruus on 25 miljoonaa euroa. Outokumpu ei kerro tiedotteessaan koko investoinnin arvoa, mutta antoi kesällä pääomamarkkinapäivässään alustavan arvion, joka oli yli sata miljoonaa euroa.

Toteutuessaan hanke lisäisi Outokummun mukaan Suomen energiaomavaraisuutta ja tukisi myös Suomen ja EU:n energia- ja ilmastotavoitteita.

– Uuden biokoksaamo- ja biometaanilaitoksen tavoitteena olisi osoittaa, että uutta raaka-ainetta voitaisiin valmistaa metsäteollisuuden jätteistä, joita poltetaan tällä hetkellä matalan lisäarvon energiatuotannon tarkoituksiin, sanoo tiedotteessa Outokummun vastuullisuusjohtaja Juha Erkkilä.

– Uusi raaka-aine, jota kutsutaan biokoksiksi, voisi korvata tällä hetkellä ulkomailta tuotavan koksin, jota käytetään pelkistimenä Outokummun ferrokromin tuotannossa.

Outokumpu käyttäisi biokoksin valmistuksessa metsäjätteitä massiivipuun sijaan toisin kuin muut valmistajat. Samalla yhtiö tuottaisi ”merkittävän määrän” biometaania.

– Biometaanin tuotanto mahdollistaa Outokummun irtaantumista ulkoisista fossiilisista polttoainelähteistä, Erkkilä summaa.

Outokummun ilmastotavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 42 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2016 tasosta.

– Tavoitteenamme on tehdä investointipäätös vuonna 2023, jos investointitukihakemus hyväksytään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?