Euroopan järjestelmäriskikomitea antoi varoituksen koko unioniin

Komitea näkee vakavia niin kutsuttuja häntäriskejä finanssi- ja asuntomarkkinoilla.

Asuntomarkkinoille voi kerääntyä riskejä jotka vaikuttavat koko finanssijärjestelmään, EU-elin varoittaa.

29.9. 21:17

Euroopan unionin järjestelmäriskikomitea varoittaa unionia siitä, että finanssijärjestelmän vakautta uhkaavien niin kutsuttujen häntäriskien todennäköisyys on kasvanut.

Komitea toteaa, että vaikka toistaiseksi unionin finanssijärjestelmä on osoittautunut vahvaksi kasvavasta geopoliittisesta ja taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta, komitea on paikantanut useita vakavia riskejä rahoitusjärjestelmän vakaudelle.

Nämä riskit voivat toteutua samanaikaisesti, jolloin ne vaikuttavat toisiinsa. Häntäriskien todennäköisyys on kasvanut alkuvuodesta.

Häntäriskillä tarkoitetaan epätodennäköistä mutta erityisen haitallista kehityskulkua.

– Hääntäriskit voivat lisäksi vahvistaa toisiaan eli yhden epäsuotuisan kehityskulun toteutuminen voi nostaa myyös muiden riskien ttodennäköisyyttä, Finanssivalvonnan osastopäällikkö Samu Kurri sanoo.

Torstaina annettu varoitus on siinä mielessä omanlaisensa että se koskee kaikkia EU:n jäsenmaita, kun usein komitea on keskittynyt tiettyihin maihin tai talouden osa-alueeseen kuten asuntomarkkinoihin.

Komitea kiinnittää huomiota tuttuihin huolenaiheisiin viime ajoilta. Luottolaitoksilla on yhä koronapandemiasta johtuvia rasitteita luottokannoissaan, jolloin luottoriski voi kasvaa jos talous hiipuu.

Huolia aiheuttavat myös asuntolainojen koronnousu, odotetua kovempi inflaatio eli hintojen nousutahti sekä kotitalouksien tulojen väheneminen, mitkä saattavat johtaa asuntojen hinnanlaskuun.

Tämä puolestaan voisi laukaista kasvavia syklisiä riskejä asuntomarkkinoille.

Lisäksi todennäköisyys kyber-iskuihin, jotka vaikuttavat laaja-alaisesti finanssijärjestelmään, on kasvanut.

Komitean mukaan yksityisen sektorin, markkinoiden eri tahojen ja valvovien viranomaisten pitää varautua erilaisten häntäriskien skenaarioihin.

Komitea (European Systemic Risk Board, ESRB) antaa sekä varoituksia että suosituksia. Jälkimmäisiä voi pitää luonteeltaan varoituksia vakavampina ja niihin sisältyy toimenpide-ehdotuksia. Suomesta ESRB:n hallintoneuvostossa istuvat Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan edustajat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?