Suomen Pankin Olli Rehn: Energiakriisi vaikuttaa nyt kaikkien arkeen ”EU:n saatava rivinsä järjestykseen”

Ukrainan sota ja energiakriisi synkentävät nyt talouden näkymiä, Suomen Pankki arvioi. Tärkeää olisi välttää nyt inflaation pitkittyminen.

Suomen Pankin Olli Rehn varoittaa inflaatioriskeistä.

29.9. 11:00

Talouteen vaikuttaa nyt energiakriisi, joka on kiihdyttänyt inflaatiokehitystä, arvioi katsauksessaan Suomen Pankki (SP). Tähän vaikuttavat etenkin maakaasu ja sähkö, jotka ovat kallistuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Ukrainan sota ja energiakriisi synkentävät nyt talouden näkymiä. Energiakriisi voi vaikuttaa euroalueen talouteen pitkään. Se näkyy tavaroiden ja palveluiden kallistumisena.

– Energiakriisi ja talouden heilahtelut vaikuttavat nyt kaikkien arkeen. Venäjä käyttää kaasuasetta energiasodan välineenä. Euroopan unionin on saatava uudelleen rivinsä järjestykseen energiakriisin ratkomiseksi, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoo tiedotteessa.

Energiakriisin talousvaikutukset ovat vielä pääosin edessäpäin ja taantuman mahdollisuus on lisääntynyt, SP arvioi. Talouskasvu on jo hidastunut Yhdysvalloissa ja Kiinassa, mikä heikentää euroalueen vientinäkymiä.

Euroalueen inflaatiopaineet ovat kesän aikana voimistuneet. Euroalueen inflaatio oli elokuussa 9,1 prosenttia ja Suomessakin 7,9 prosenttia.

Energian ja ruoan kallistuminen lisäksi myös monien muiden tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet.

Inflaatioon on reagoitu keskuspankin rahapolitiikalla. Euroopan keskuspankin ohjauskorkoja nostettiin 0,5 prosenttiyksikköä heinäkuussa ja 0,75 prosenttiyksikköä syyskuussa.

Kiihtynyt inflaatio on toistaiseksi näkynyt vain maltillisesti euroalueen palkkakehityksessä. Nopean inflaation välittyminen palkkoihin ja inflaatio-odotuksiin voi kuitenkin johtaa ennakoitua pidempään nopean inflaation aikakauteen.

Inflaation hidastuminen lähivuosina edellyttää, että palkkojen ja hintojen nousukierre vältetään ja inflaatio-odotukset pysyvät vakaina.

– EU-maiden pyrkimys löytää keinoja kotitalouksien energialaskujen rajoittamiseksi on ymmärrettävä, mutta summittainen menojen lisäys ei sitä olisi, eikä auttaisi inflaation vastaisessa kamppailussa. Sen sijaan on oikein tasoittaa hintojen nousun vaikutuksia räätälöidyillä ja tilapäisillä toimilla kaikkein heikoimmassa asemassa oleville, sanoo Rehn.

Suomen Pankki arvioi syyskuun puolivälin väliennusteessaan, että Suomen talous supistuu ensi vuonna 0,3 prosenttia.

Tänä vuonna talouden odotetaan kasvavan 2,2 prosenttia. Energiakriisi taittaa talouden koronan jälkeen vauhtiin päässeen kasvun loppuvuodesta.

Kasvun odotetaan elpyvän reiluun prosenttiin vuonna 2024.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?