Lainakatto pysyy ennallaan

Viranomaisen mukaan talouden hidastuessa on syytä pitää huolta siitä, että suomalaisten asuntolainanhoitokyky pysyy kunnossa.

Finanssivalvonta on ollut huolissaan suomalaisten velkaantumisesta.

29.9. 9:58

Finanssivalvonta on päättänyt pitää lainakaton eli asuntolainojen enimmäisluototussuhteen ennallaan.

Lainakatto määrittelee, kuinka paljon asuntolainaa on mahdollista saada suhteessa asunnon arvoon.

Viime vuonna muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettujen uusien asuntoluottojen enimmäisluototussuhde laski 5 prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin.

Fivan mukaan asuntokauppa ja -lainananto ovat alkuvuonna vähentyneet vuoden takaisesta.

Talouden heikentyneet näkymät, kiristyvät rahoitusolot ja kasvanut epävarmuus kasvattavat Fivan mukaan nyt riskiä heikommasta kehityksestä myös asuntomarkkinoilla.

Kuluttajien luottamus talouteen on ennätyksellisen heikkoa, ja entistä harvempi pitää ajankohtaa otollisena lainanottoon.

Kulutus- ja lainanhoitomenojen kasvu voikin Fivan mukaan kiristää taloutta ja jarruttaa kulutusta etenkin niissä kotitalouksissa, jotka ovat tuloihinsa nähden selvästi velkaantuneita.

– Kun rahoitusolot kiristyvät ja taloussuhdanne heikkenee, on tärkeää varmistaa, että uusilla asuntolainanottajilla on taloudessaan riittävät puskurit lainanhoitorasituksen kasvun ja vakuusarvojen laskun varalle, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen toteaa tiedotteessa.

Finanssivalvonta on aiemmin suosittanut myös uutta tuloihin sidottua lainarajoitetta, joka tulisi voimaan ensi vuoden alussa. Uudistus vaikuttaisi uusien asuntolainojen hakijoihin.

Sen mukaan kaikkien lainanhoitokulujen pitäisi pysyä alle 60 prosentissa nettotuloista, kun korot yltäisivät ainakin kuuteen prosenttiin 25 vuoden laina-ajalla.

Lue lisää: Asuntolainoihin tulossa uusi rajoitus – pankit kertovat millaisiin lainanhakijoihin vaikutus on suurin

Lue lisää: Ekonomistilta tiukka näkemys: Asuntolainojen hakijoiden stressitestit liian tiukkoja

Lue lisää: Suomen finanssisektorin toimintaympäristö ja vakavaraisuus heikentyneet

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?