Professori Nord Stream -putken tuhosta: ”Voisiko tässä olla kysymys tavallaan Mainilan laukauksista?”

Professori Peter Lund epäilee, että Venäjä voisi käyttää turhaksi jäänyttä putkea strategisen edun saamiseen Itämerellä. Myös Mika Aaltola nosti esiin Mainilan laukaukset.

Aalto-yliopiston professori Peter Lund on miettinyt, mikä syy Venäjällä olisi Nord Stream -kaasuputkien tuhoamiseen.

28.9. 15:21

Useimmat epäilevät, että Nord Stream -putkien räjäytyksien takana on Venäjä, joka haluaa terrorilla pelotella Eurooppaa ja aiheuttaa epävarmuutta. Kun kaasun vienti Venäjältä on joka tapauksessa keskeytetty, ovat putket sen kannalta muutenkin hukkainvestointi.

Aalto-yliopiston energiakysymyksiin erikoistuneen professorin Peter Lundin mukaan Venäjä saattaa putkien räjäytyksellä tavoitella sotilaallista etua Itämerelle.

Lue lisää: Hybridi­uhkien asian­tuntija: Venäjällä useita mahdollisia motiiveja kaasu­putkien sabotointiin

– Olen miettinyt, että mikä Venäjän motiivi voisi olla. Kun Nord Stream 1 -putkea rakennettiin, Venäjä ilmoitti, että mahdollisia terroritekoja putkea kohtaan tullaan pitämään hyökkäyksinä Venäjää vastaan, Lund sanoo.

– Tämä on tietysti spekulaatiota, mutta voiko olla niin, että tässä on kysymys lavastuksesta, jossa Venäjä syyttää länttä sabotaasista. Tämän jälkeen Venäjän Itämeren laivasto voisi tulla suojelemaan putkea.

Venäjältä Saksaan ulottuvan putken vartioinnin varjolla Venäjän laivaston yksiköt ottaisivat Lundin mukaan käytännössä asemat keskellä Itämerta, josta se voisi valvoa, häiritä tai estää liikennettä merellä.

– Voisiko tässä olla kysymys tavallaan Mainilan laukauksista? Venäjä on taitava näissä lavastuksissa. Itämeren laivasto on jäämässä Venäjän kannalta vähän mottiin, mutta tavoitteleeko Venäjä nyt putken avulla strategista etua Itämerellä?

Ruotsin rannikkovartioston julkaisema kuva kaasuvuodosta.

Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola käytti tänään samaa vertausta. Hän sanoi Helsingin Sanomille uskovansa, että Venäjä kommentoi Nord Streamin tapausta lähipäivinä. Nähtäväksi jää, syyttääkö Venäjä putken vaurioitumisesta Yhdysvaltoja vai oliko putkeen iskeminen tarkoitettu varoitukseksi lännelle.

– Sitä voidaan käyttää vähän kuin Mainilan laukauksina tai sitten demonstratiivisena tekona, jossa kehotetaan länttä varautumaan pahaan talveen, Aaltola sanoi HS:lle.

Mainilan laukauksilla viitataan talvisodan alkuvaiheen tapahtumiin. Rajalla sijaitsevassa Mainilan kylässä paikalla kuultiin marraskuussa 1939 laukauksia, jotka johtivat talvisodan alkamiseen. Myöhemmin on ilmennyt että kyseessä oli Neuvostoliiton lavastama välikohtaus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?