Englannin keskuspankki ryhtyi hätätoimiin markkinoiden vakauttamiseksi

Brittihallituksen veronalennuskampanja on ajanut maan arvopaperit syöksyyn.

Englannin keskuspankin pääkonttori Lontoon Cityssä.

28.9. 13:50

Englannin keskuspankki (BOE) käynnistää tilapäisen, pitkien valtionlainojen osto-ohjelman markkinoiden vakauttamiseksi, keskuspankki kertoo tiedotteessaan.

– Ostojen tarkoituksena on palauttaa vakaat markkinaolosuhteet. Ostoja tehdään niin paljon kuin on tarpeen tavoitteen saavuttamiseksi, BOE sanoo.

Osto-ohjelma käynnistyy välittömästi. Lisäksi BOE lykkää rahapolitiikkansa määrälliseen kiristämiseen tähtääviä lainamyyntejä, joiden oli määrä alkaa ensi viikolla.

Uutistoimisto Bloomberg on laskenut, että brittiläisten osakkeiden ja joukkovelkakirjojen markkina-arvosta on sulanut ainakin 500 miljardia dollaria (520 miljardia euroa) sen jälkeen, kun Britannian uusi pääministeri Liz Truss aloitti tehtävässään ja julkisti suuren veronalennusohjelmansa.

Markkinoilla pelätään veroelvytyksen kiihdyttävän inflaatiota entisestään ja vauhdittavan velkaantumista samaan aikaan, kun korot nousevat voimakkaasti.

BOE:n tukiohjelmailmoituksen jälkeen Britannian valtionlainojen korot ovat markkinoilla laskeneet ja punta vahvistunut.

Britannian kymmenvuotisen lainan korko oli iltapäivällä tipahtanut peräti 40 korkopistettä 4,10 prosenttiin. 30-vuotisen lainan korko oli laskenut 66 korkopistettä 4,32 prosenttiin. Liikkeet ovat poikkeuksellisen voimakkaita, sillä tavallisesti viidenkin korkopisteen heilahdusta pidetään huomattavana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?