Kiinteistönvälittäjä povaa sähkölämmitteisten talojen arvonnousua – ”Ostaja voi tehdä hyvät kaupat”

Sähkölämmitteisen omakotitalon ostaminen voi kannattaa nyt, kun myynti hiipuu Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo.

Sähkön hinnan nousu heijastuu erityisesti sähkölämmitteisten kotien myyntiin.

28.9. 14:21

Sähkön hinta on jyrkässä nousussa ja se heijastuu myös asuntomarkkinoihin.

Tulevan talven lämmityskustannukset pelottavat monia uuden kodin ostamista harkitsevia ja erityisesti isojen sähkölämmitteisten omakotitalojen myynti on tällä hetkellä haastavaa.

Juuri tästä syystä sähkölämmitteisen kodin ostaminen voikin olla tällä hetkellä järkevä veto, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Nyt sähkölämmitteisen omakotitalon saattaa saada kohtuuhintaan ja ostaja voi tehdä hyvät kaupat, ajatellen myös talon myöhempää arvonnousua, Rantanen kertoo Säästöpankkiryhmän tiedotteessa.

– Asuntomarkkinoilla tyypillisesti trendit vaihtelevat, ja siitä johtuen myös sähkölämmitys voi tulevaisuudessa hyvinkin olla taas suosiossa.

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan reilu puoli miljoonaa sähkölämmitteistä omakoti- ja paritaloa, kun omakotitaloja on yhteensä noin 1,2 miljoonaa.

Sähkö on lämmitysmuodoista siis edelleen suosituin, vaikka yhä harvemmassa uudessa talossa onkin suora sähkölämmitys.

Pankkikonserni Nordea arvioi viime viikkoisessa asuntomarkkinakatsauksessaan sähkön hinnan painavan erityisesti sähkölämmitteisten talojen hintaa nyt selvästi alaspäin. Sen mukaan ensi vuonna lämmityskulut tyypillisessä sähköllä lämpiävässä kotitaloudessa voivat ylittää vuoden 2021 summan peräti reilulla kolmella tuhannella eurolla.

Taloussanomien aiemmin haastatteleman OP-Koti Pirkanmaan toimitusjohtajan Timo Voutilaisen mukaan Nordean arvio pitää ainakin osittain paikkansa.

– Ostajat miettivät energiaratkaisuja ja sitä, minkä hintainen olisi taloon tehtävä energiaremontti, Voutilainen kertoi Taloussanomille.

Lue lisää: Näitä omakotitaloja on nyt vaikeinta saada kaupaksi – välittäjä arvioi, miten sähkölämmitys voi näkyä hinnassa

Sp-Kodin Rantanen muistuttaa, että kodin ostaminen on aina pitkän ajan hankinta, minkä vuoksi ei kannata tuijottaa liikaa juuri tämän hetken talousnäkymää, sähkön hintaa tai korkotasoa.

– Kun pörssissä menee heikosti ja kurssit ovat alhaalla, silloin kannattaa ostaa – ja toisin päin. Parhaat kaupat teet silloin, kun myyt kaikkien ostaessa, etkä osta silloin kun kaikki muutkin ostavat.

Asuntomarkkinoilla on parhaillaan tavallista rauhallisempaa.

Tällä hetkellä markkinat odottavat, että korot tulevat vielä nousemaan noin prosentin verran, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen. Uusien asuntolainojen korkotaso tulee olemaan kolmesta neljään prosenttia.

– Korkotilanne on muuttunut lyhyessä ajassa dramaattisesti ja talouden yleisessä kuvassa olemme nyt menossa odotettua huonompaan suuntaan, kohti todennäköisesti suhteellisen lyhytkestoista taantumaa, Mikkonen kertoo tiedotteessa.

– Näköpiirissä ei kuitenkaan ole talouden suurta kriisiä, työllisyysasteen romahdusta tai lamaa. Tästä johtuen asuntomarkkinoillakin tilanne voi palautua ennalleen suhteellisen nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?