Paavo Lipposen yritys tekee huimaa tulosta – tunnetaan Nord Stream -yhtiön konsulttina

Entisen pääministerin yrityksen kannattavuus hipoo kattoa. Konsulttiyrityksen tunnetuimpia asiakkaita on ollut Nord Stream 2 -kaasuputkiyhtiö.

Paavo ja Päivi Lipponen edellisen 80-vuotisoopperagaalassa viime vuoden marraskuussa.

28.9. 18:25

Suomen entisen pääministerin Paavo Lipposen luennot ja neuvot ovat tuottaneet hänen Cosmopolis-yrityksensä kassaan rutkasti rahaa.

Tuoreimpien tilinpäätöstietojen mukaan Cosmopoliksen liikevaihto oli viime vuonna 369 000 euroa, josta liikevoittoa kertyi 282 000 euroa. Tulos on huima, sillä kannattavuutta kuvaava liikevoittomarginaali eli liiketuloksen suhde liikevaihtoon on näillä luvuilla peräti 76,4 prosenttia.

Asiakastiedon kokoamien tietojen mukaan samalla alalla toimivilla yhtiöillä liikevoittomarginaali on keskimäärin selvästi pienempi eli 13,3 prosenttia.

Kaupparekisteritietojen mukaan Lipposen Cosmopoliksen toimialoja ovat muun muassa luentopalvelut, konsultointi, sijoitustoiminta ja tekijänoikeuksien hallitseminen. Yhtiön hallituksessa istuu puheenjohtaja Paavo Lipponen rinnalla jäsenenä hänen vaimonsa Päivi Lipponen.

Henkilöstöä Lipposen yrityksellä ei ole, ja kulut ovat muutenkin suhteellisen pienet, sillä tilikauden tulokseksi eli niin sanotusti viivan alle jääväksi summaksi viime vuodelta tuli 229 000 euroa.

Viime vuosi oli Cosmopolikselle voimakkaan kasvun vuosi, sillä liikevaihto kasvoi liki 52 prosenttia edellisvuodesta, jolloin liikevaihtoa kertyi 243 000 euroa ja tilikauden tulos oli 123 000 euroa.

Vuonna 2014 Cosmopoliksen liikevaihto kasvoi vajaat kuusi prosenttia 266 000 euroon, mutta vuonna 2015 se romahti 77 000 euroon. Vuonna 2016 Lipponen luennoi ja neuvoi taas ahkerasti ja liikevaihtoa kertyi peräti 324 000 euroa.

Lipponen ryhtyi konsultiksi jätettyään päivänpolitiikan 2007. Tunnetuimpia asiakkuuksia on venäläisenemmistöinen Nord Stream AG -kaasuputkiyhtiö, jota Lipponen neuvoi Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa. Nord Streamin suurimpia omistajia on puolestaan kaasuyhtiö Gazprom.

Tilinpäätöksistä ei ilmene, mistä yhtiön tulot ovat peräisin.

Lipposen aiempien vuosien tilinpäätöksissä kiinnittää huomiota se, kuinka hänen yrityksensä liikevaihto pysyi suurena vuoteen 2014 saakka, mutta romahtivat sitä seuraavana vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?