Maitotölkkien korkkeihin tulossa iso muutos – syynä EU:n määräys

Valion mukaan muutos vaatii paljon valmistelevaa työtä ja suunnittelua.

Valio joutuu muuttamaan noin 200 tuotteensa pakkaukset, jotta ne ovat EU-direktiivin mukaisia.

28.9. 19:11

Valion tuotteiden korkkeihin tulee muutoksia ensi vuoden alusta alkaen.

Taustalla on Euroopan unionin muovidirektiivi, joka velvoittaa juomapakkausten muovikorkkien olevan jatkossa sellaisia, että ne pysyvät pakkauksessa kiinni myös avattuna.

Direktiivin myötä esimerkiksi kartonkisten maito- ja mehutölkkien korkit tulevat muuttumaan.

Muutos työllistää meijerialalla valtavasti ja saa osan yrityksistä jättämään korkit kokonaan pois maitotölkeistä, kertoi Valion pakkauskehityspäällikkö Jussi-Pekka Lumme Maaseudun tulevaisuudelle.

Direktiivin tarkoituksena on vähentää ympäristöön päätyvää muoviroskaa. Muovikorkkeja koskeva laajennus tulee voimaan heinäkuussa vuonna 2024 ja se koskee kaikkia alle kolmen litran kokoisia, nestemäisiä tuotteita sisältäviä pakkauksia.

Valiolle tämä tarkoittaa muutosta noin 200 korkillisen tuotteen pakkaukseen, Lumme kertoo Taloussanomille sähköpostitse.

– Muutos vaatii paljon valmistelevaa työtä ja suunnittelua sekä sisäisesti, että pakkauskumppaneidemme kanssa, jotta pakkausmuutokset voidaan toteuttaa Valion tehtaiden pakkauslinjoilla, Lumme kertoo.

Direktiivin mukaiset korkit vaativat Valiolta merkittäviä investointeja ja edellyttävät muutoksia esimerkiksi tehtaiden korkituslaitteistoon.

Korkeista ei silti aiota luopua.

– Kuluttajatutkimusten tulosten pohjalta tiedämme, että moni ei ole valmis luopumaan korkeista. Korkillisen pakkauksen etu on esimerkiksi se, että se on helposti mukaan otettava ja sitä voi jääkaapissa säilyttää lappeellaan.

Ensimmäiset muutokset Valion pakkauksissa näkyvät jo ensi vuoden alussa. Muutostöihin on ryhdytty ja kaikki nykyiset korkilliset pakkaukset vaihdetaan uusiin heinäkuuhun 2024 mennessä.

Samalla kierrätysohje vaihtuu ja korkit lajitellaan jatkossa muovin sijaan kartonkina, josta se saadaan eriteltyä jätteen käsittelyssä.

Muoviroskan vähentämiseen ympäristössä tähtäävä EU-direktiivi astui osittain voimaan jo viime vuonna kesällä, jolloin esimerkiksi muoviset pillit, ruokailuvälineet ja vanupuikot kiellettiin.

Muovikorkkeja koskeva asetus tietää muutoksia ja kustannuksia etenkin panimo- ja virvoitusjuomateollisuudessa.

Määräys perustuu siihen, että erityisesti Atlantin rannikolta löytyvästä muoviroskasta iso osa on pullonkorkkeja.

Suomessa vastaavaa ongelmaa ei ole, sillä kierrätysjärjestelmä on kehittynyt ja suuri osa korkeista päätyy kiertoon pullonpalautuksen myötä.

Pantillisista juomapakkauksista peräti 96 prosenttia palautuu Suomessa kiertoon, selviää Suomen Palautuspakkaus Oy:n viime vuonna teettämästä kyselytutkimuksesta. Tulosten mukaan ympäristösyyt on yhä tärkeämpi syy palauttaa pakkauksia, vaikka pantti onkin yhä suurin motivaattori palauttamiselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?