Elintarviketeollisuus pelkää sähkökatkoja

Etujärjestö varoittaa, että sähkökatkot voivat pahimmillaan vaarantaa elintarvikkeiden turvallisuuden.

Erityisesti eläinperäisiä raaka-aineita jalostava elintarviketeollisuus on herkkä pienillekin kylmäketjun häiriöille.

26.9. 14:14

Venäjän sota Ukrainassa ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne ovat aiheuttaneet merkittäviä epävarmuuksia sähkön saatavuuteen. Kantaverkkoyhtiö Fingridin viime viikolla julkaiseman tilannearvion mukaan suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Elintarviketeollisuus korostaa tuoreessa tiedotteessaan, että ruoka-ala on suljettava mahdollisesti toteutettavien alueellisten sähkökatkoksien ulkopuolelle. Pahimmillaan sähkökatkot vaarantaisivat elintarvikkeiden turvallisuuden.

Etäjärjestö katsoo, että eläin- ja kasviperäisiä raaka-aineita jalostava elintarviketeollisuus on huomattavasti herkempi poikkeamille kylmäketjuissa ja tuotanto-olosuhteissa kuin monet muut teollisuuden alat.

– Elintarvikkeiden valmistusprosessit ja laadunhallinta ovat erittäin tarkasti määriteltyjä, koska ne vaikuttavat suoraan tuotteiden hygieniaan ja turvallisuuteen. Esimerkiksi katkeamaton kylmäketju on elintarvikkeiden turvallisuuden kannalta välttämätön, eikä yksikään yritys voi tehdä kompromisseja tuoteturvallisuudessa, Elintarvike­teollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo tiedotteessa.

Sähkökatko voi pahimmillaan aiheuttaa ongelmia raaka-aineiden tai tuotteiden laadussa ja tuotanto voi siten seisahtua paljon sähkökatkoa pidemmäksi ajaksi.

– Tällainen tilanne korkeiden kustannusten kanssa painiville yrityksille tarkoittaisi osalle jopa ylitsepääsemättömiä tappioita, Elintarviketeollisuusliitto varoittaa.

Se nostaa esiin myös elintarvikeyritysten alueellisen merkityksen huoltovarmuudelle.

Elintarvikeliiton Käkelä perää Suomen hallitukselta selkeää ohjeistusta alueellisten verkkoyhtiöiden käytäntöjen yhtenäistämiseksi ja huoltovarmuudelle tärkeän ruoka-alan huomioimiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?