Fortum nostaa 350 miljoonaa euroa valtion hätärahoituksesta

Fortumin mukaan sillä on riittävästi likvidejä varoja nykyisten vakuusvaatimusten täyttämiseksi.

26.9. 9:50

Energiayhtiö Fortum on tänään päättänyt nostaa ensimmäisen erän valtion aiemmin tarjoamaa siltarahoitusta. Fortum nostaa 350 miljoonaa euroa. Tarjotusta lainasta jää nostettavaksi kaksi miljardia.

Fortum tiedotti 6. syyskuuta sopineensa Suomen valtion kanssa yhteensä 2,35 miljardin euron siltarahoituksesta, jolla yhtiö pyrkii varmistamaan riittävän likviditeetin tilanteessa, jossa sähkön hinnat, ja sen myötä vakuusvaatimukset nousisivat edelleen voimakkaasti erityisesti sähkön pohjoismaisessa johdannaispörssi Nasdaqissa.

Lainan ehtojen mukaan ensimmäinen erä lainasta on vähintään 350 miljoonaa euroa ja se on nostettava viimeistään 30. syyskuuta, jotta järjestely pysyy voimassa.

Fortumin maanantaina julkaiseman tiedotteen mukaan sillä on riittävästi likvidejä varoja nykyisten vakuusvaatimusten täyttämiseksi. Lisäksi sähkön hinnat Pohjoismaissa ovat viime viikkoina laskeneet elokuun lopun ennätystasolta, ja voimakas hintaheilahtelu on tasaantunut.

Yhtiö kuitenkin katsoo, että sen varauduttava markkinaheilunnan jatkumiseen, ja lainan ensimmäisen erän nostaminen jo syyskuussa turvaa Fortumille varojen saatavuuden, mikäli vakuusvaatimukset talven aikana jälleen nousisivat nopeasti.

Fortumin mukaan mahdolliset lisänostot riippuvat vakuusvaatimuksiin liittyvien varojen tarpeesta.

Lainan nostamisen jälkeen Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium on järjestelyn ehtojen mukaisesti oikeutettu merkitsemään enintään 8,97 miljoonaa Fortumin uutta osaketta. Järjestelyn myötä Suomen valtion määräysvallassa olevan omistuksen osuus nousee 50,76 prosentista 51,26 prosenttiin.

Osakeanti edellyttää Fortumin ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksyntää kahden kolmasosan enemmistöllä paikalla olevista osakkeista ja äänistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?