Verkosta pudonnut Olkiluoto 3 jatkaa taas sähköntuotantoa

"Aina silloin tällöin meillä voimalaitoksia tippuu verkosta. Nyt tippuja oli vain isompi", Fingridiltä luonnehditaan.

Kolmosreaktorin tehot hävisivät nollaan pohjoismaisen sähköpörssi Nordpoolin mukaan lauantai-iltana vähän ennen yhdeksää

25.9. 8:47 | Päivitetty 25.9. 19:39

Olkiluodon kolmosreaktori oli Pohjoismaiden suurin sähköntuotantoyksikkö, kun se putosi verkosta lauantai-iltana.

Teollisuuden voiman (TVO) henkilöstö kertoi lauantaina, että koekäytössä olevan Olkiluoto 3:n sähköntuotanto oli ylittänyt 1 400 megawatin rajan. Tuotanto oli tällöin yli puolitoista kertaa suurempaa kuin kummallakaan Olkuluodon kahdesta aiemmasta reaktorista. Vielä samana iltana teho kuitenkin putosi nollaan, kun reaktori irtosi verkosta turbiinipuolen häiriön vuoksi.

– Kyllä sellaisella on merkittävä järjestelmävaikutus, mutta se on vaikutus, johon olemme koko ajan varautuneet, muutosta kuvailee Fingridin voimajärjestelmän käyttötoiminnosta vastaavan yksikön päällikkö Jonne Jäppinen.

Jäppinen kertoo, että korvaava teho tuli samalla sekunnilla Ruotsista pohjoisten vaihtosähköyhteyksien kautta.

– Aina silloin tällöin meillä voimalaitoksia tippuu verkosta. Nyt tippuja oli vain isompi, mutta kaikki toimi järjestelmässä niin kuin pitikin, Jäppinen sanoo.

Häiriöstä selviytymistä helpotti sekin, että katkos tapahtui viikonloppuna, jolloin sähköllä on vähemmän kysyntää kuin arkena. Lauantain katkoksen vuoksi Suomessa ei käynnistetty yhtään varavoimalaitosta.

– Jos sama tapahtuisi kovemman kulutuksen hetkellä, todennäköisesti olisi lähempänä se, että käynnistäisimme varavoimalaitoksia tilanteen helpottamiseksi, Jäppinen sanoo.

Laitos palautettiin takaisin verkkoon sunnuntai-iltana hieman puoli seitsemän jälkeen.

TVO:n tavoitteena on, että Olkiluoto 3 aloittaa saavuttaa täyden 1 600 megawatin tehon ensi kertaa lokakuun alussa ja aloittaa säännöllisen sähköntuotannon 10. joulukuuta. Laitos on nyt koekäyttövaiheessa, jossa tuotantotaso vaihtelee myös suunnitellusti vielä moneen otteeseen.

– Koekäyttö tarkoittaa sitä, että laitosta testataan ja tarvittaessa vielä korjataan ennen normaalia käyttöä. Kun laitos on monin tavoin eri tehotasoilla testattu, voidaan aloittaa tuo säännöllinen tuotanto. Nyt koekäytössä tuotanto on vielä epäsäännöllistä, TVO:n viestintapäällikkö Johanna Aho luonnehti asiaa Twitterissä.

Myös elokuun lopulla Olkiluoto 3 putosi sähköntuotannosta turbiinipuolen häiriön vuoksi. Tuolloin voimalassa oli tehon nostaminen käynnissä.

Artikkeli päivitetty 25.9.2022 kello 19.39 tiedolla Olkiluoto 3:n palauttamisesta takaisin verkkoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?